logo

Ucraina trebuie să evite capcanele separatismului în care a căzut Moldova, opinii


https://www.ipn.md/ro/ucraina-trebuie-sa-evite-capcanele-separatismului-in-care-a-cazut-7965_1011312.html

Autorităţile Ucrainei trebuie să depună eforturi pentru a evita capcanele negocierilor în care a căzut Republica Moldova atunci când s-a constituit formatul 5+2 pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Diplomaţia ucraineană trebuie să-şi expună poziţia tranşant şi să nu admită luarea deciziilor care o vizează, de către două puteri, fără acordul său, aşa cum s-a întâmplat în cazul Siriei. Despre aceasta s-a discutat la Radio Moldova, în cadrul duplexului Chişinău-Kiev, transmite IPN.

Analistul politic Nicolae Chirtoacă spune că situaţia din Crimeea aminteşte de ceea ce s-a întâmplat în Moldova acum 25 de ani. Este clar scenariul, dar încă nu este clar finalul. „Cel mai probabil, pentru a opri Ucraina şi Moldova de la apropierea de UE, se slăbeşte statalitatea ţărilor. Nu mă voi mira dacă partea rusească va propune mâine ca partea estică a Ucrainei şi Crimeea să aibă un statut special”, a subliniat Nicolae Chirtoacă. Acceptarea ca un contingent militar rusesc să păstreze pacea, ca un garant, va fi cea mai mare greşeală, a opinat analistul. Moldova are acest exemplu.

Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP),  a atras atenţia asupra formatului de negocieri 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean, din care fac parte Rusia, Ucraina, OSCE controlată de alte ţări, inclusiv de Rusia, Moldova, regiunea transnistreană, UE şi SUA. „Ceea ce avem noi este un format care nu are ca scop rezolvarea conflictului, ci menţinerea lui pe val. Este forţa militară a Rusiei, sunt pacificatorii, dar mai avem şi peste o mie de militari care păzesc muniţiile din Colbasna. Aceste muniţii nu sunt scoase din regiune deoarece nu ar permite administraţia de la Tiraspol. În Crimeea s-ar putea întâmpla acelaşi lucru”, a accentuat directorul executiv IPP.

Alexei Kolomieţ, preşedintele Centrului Academiilor Europene şi Transatlantice din Kiev, a spus că acum se vede un joc global geopolitic, un joc al puterii, şi sunt clare motivele. „Când vom înţelege că suntem într-un război geopolitic poate vom găsi răspunsurile. Centrul războiului geopolitic este Ucraina, nu Crimeea, nu faceţi această greşeală. Crimeea a servit doar ca motiv”, a menţionat sursa.

Vladimir Nagorno, expert politic ucrainean, a opinat că, dacă e să se desfăşoare această problemă, se pot găsi unele paralele între situaţia actuală din Ucraina şi cea din regiunea transnistreană, în special prin prezenţa forţelor armate ruseşti în ambele teritorii. „În ambele cazuri un rol important au jucat orientările poporului la valorile din perioada sovietică. Acest conflict nu a fost între grupurile etnice, ci între putere şi grupurile etnice”, a menţionat expertul.

Interlocutorii din Ucraina au adăugat că serviciul de securitate şi armata ucraineană au fost distruse treptat de către fosta conducere a ţării. Ei consideră că autorităţile ucrainene ar trebui să se aşeze la masa de negocieri cu Moscova doar după ce toţi militarii ruşi se vor retrage la locurile de dislocare din Crimeea. Vladimir Nagorno a mai spus că principala lecţie de învăţat este că ţara trebuie să fie gata să se apere activ, controlul actului guvernamental trebuie să fie strict, un om nu trebuie să deţină monopolul puterii.