Ucraina nu-şi va schimba decizia privind noul regim vamal pentru exportatorii transnistreni, susţine ambasadorul ucrainean la Chişinău
https://www.ipn.md/ro/ucraina-nu-si-va-schimba-decizia-privind-noul-regim-vamal-7965_958480.html
Zvonurile potrivit cărora, după alegerile parlamentare, Ucraina îşi va schimba decizia privind noul regim vamal la hotarul moldo-ucrainean nu corespund realităţii. Garantul poziţiei adoptate ca şi garantul Constituţiei Ucrainei în întregime este preşedintele ţării. Despre aceasta a declarat, joi, 23 martie, ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Piotr Cealâi, în cadrul unei conferinţe de presă prilejuite de desfăşurarea alegerilor parlamentare în Ucraina.
Potrivit sursei citate, în R. Moldova vor fi deschise două secţii de votare. Una va amplasată în incinta consulatului Ucrainei la Bălţi, unde îşi vor putea exercita dreptul de vot cetăţenii ucraineni din partea de nord a republicii, inclusiv unele localităţi din regiunea transnistreană. A doua secţie de votare se va afla în cadrul Ambasadei Ucrainei la Chişinău, unde vor putea vota ucrainenii din centrul şi sudul ţării.
Diplomatul ucrainean a menţionat că la ultimele alegeri prezidenţiale au fost deschise mai multe secţii de votare decât anul curent. Cealâi a explicat situaţia prin faptul că legislaţia în vigoare a Ucrainei presupune deschiderea secţiilor de votare peste hotare doar în incinta ambasadei, reprezentanţei, sau misiunii.
El a infirmat zvonurile că reducerea numărului secţiilor de votare ar reprezenta o răzbunare în raport cu populaţia din stânga Nistrului, pentru că la alegerile prezidenţiale nu ar fi votat „aşa cum trebuie”. „Astfel de decizii nu le ia preşedintele, ci Rada Supremă, care nu tot timpul îl susţine pe şeful statului”, a specificat ambasadorul Ucrainei.
Solicitat să comenteze recentele declaraţii ale ambasadorului rus la Chişinău, Nikolai Reabov, Cealâi a spus că s-a întâlnit chiar cu acesta recent şi l-a întrebat dacă declaraţiile sale reprezintă o poziţie personală sau oficială. Rabov nu a oferit un răspuns direct, limitându-se la formula că, de obicei, ambasadorul reprezintă poziţia oficială.
În opinia lui Piotr Cealâi, propunerea lui Reabov privind includerea problemelor cu privire la înregistrarea agenţilor economici transnistreni şi regulile de trecere a hotarului moldo-ucrainean în ordinea de zi a procesului de negocieri în formatul „5+2” este lipsită de sens. „Potrivit normelor dreptului internaţional, ordinea la hotarul ţării ţine de dreptul intern, dar şi de responsabilitatea fiecărui stat în parte. Pot fi discutate aspecte privind acordarea de asistenţă, dar Ucraina şi Moldova au luat deja decizia. Partea ucraineană este gata să asculte sfaturile altora, dar până la urmă decizia o adoptă ea”, susţine ambasadorul.
Piotr Cealâi nu a putut numi cifra exactă a cetăţenilor ucraineni care locuiesc în Moldova şi nici numărul persoanelor cu drept de vot, menţionând că listele alegătorilor urmează a fi precizate. Anul trecut la alegerile prezidenţiale din Ucraina, au votat 17 mii cetăţeni ucraineni aflaţi în R. Moldova.
Alegerile parlamentare ale Ucrainei vor avea loc la 26 martie curent.