logo

Ucraina nu lansează ameninţări pentru Moldova, dar multe depind de acţiunile Rusiei, opinie


https://www.ipn.md/ro/ucraina-nu-lanseaza-amenintari-pentru-moldova-dar-multe-depind-de-7978_1011689.html

Dacă am lua în ansamblu, Ucraina nu lansează niciun fel de ameninţări pentru Moldova, dar foarte multe depind de acţiunile ulterioare ale Federaţiei Ruse. Consecinţele unui atare comportament activ conduc la perturbări de proporţii nu numai în regiunea Mării Negre, dar şi în întreaga lume. De această părere este Iulia Serbina, cercetător ştiinţific superior al Filialei din Odesa a Institutului Naţional pentru Studii Strategice, Ucraina, care a făcut declaraţiile într-un interviu pentru IPN referindu-se la includerea peninsulei Crimeea în componenţa Federaţiei Ruse.

„Cu siguranţă, nu face să vă îngrijoraţi de „exportul” transformărilor revoluţionare din Ucraina în Moldova, având în vedere nivelul nu prea înalt al activismului societăţii moldoveneşti, excepţie fac manifestările de masă în susţinerea sau contra cursului de integrare europeană, care au avut loc în Moldova în toamna anului 2013”, a opinat expertul ucrainean.

Informaţia cu privire la dorinţa Odesei şi a regiunii Odesa de a ieşi din componenţa Ucrainei nu numai că nu corespunde realităţii, dar şi este exagerată cu mult de către mijloacele de informare în masă de orientare prorusă – spune Iulia Serbina. „Nu putem nega faptul că printre odesiţi sunt şi cetăţeni care doresc să continue să-şi trăiască viaţa în componenţa Federaţiei Ruse sau în conceptul geografic inventat numit „Novorossia”, ar fi însă o greşeală să afirmăm că aceştia constituie o majoritate covârşitoare”, a subliniat expertul.

Aceşti cetăţeni participă la mitingurile întru susţinerea Rusiei, ei se folosesc de simbolurile Uniunii Sovietice, arborează drapelele Federaţiei Ruse deasupra orăşelului de corturi de pe câmpul Kulikovo, încercând să acţioneze în opoziţie cu Euromaidanul din Odessa, totodată, multe dintre activităţile lor sunt mai curând un răspuns la spiritul activ al odesiţilor, care se pronunţă în favoarea caracterului unitar al Ucrainei.

Expertul subliniază că după cum demonstrează datele cercetărilor sociologice, cetăţenii, care se pronunţă în favoarea vectorului rusesc de dezvoltare, constituie în regiunea Odesa, cel mult, 20 la sută. Este o cifră impunătoare, dar prea insuficientă pentru separare. Mai mult ca atât, potrivit rezultatelor sondajului de opinie, desfăşurat de prestigiosul centru analitic „Iniţiative democratice”, în Ucraina nu există nicio regiune, populaţia căreia ar susţine separarea de Ucraina şi s-ar pronunţa pentru intrarea în componenţa Rusiei.

Iulia Serbina a încheiat prin a spune că un factor la fel de important îl constituie identitatea regională deosebită a odesiţilor, care predomină asupra celei civice, şi această identitate este foarte complicat s-o substitui cu cea rusească.