logo

Ucraina îşi primeşte răsplata pentru că a lăsat ocupanţii să intre în Moldova, analist


https://www.ipn.md/ro/ucraina-isi-primeste-rasplata-pentru-ca-a-lasat-ocupantii-sa-7978_1020300.html

Ucraina îşi primeşte răsplata pentru faptul că, acum 20 de ani, a permis tranzitul trupelor ruseşti staţionare pe teritoriul Republicii Moldova, notează analistul politic  ucrainean Vitalii Portnicov, într-un comentariu pentru News UA, preluat de IPN. „Pentru trădare întotdeauna trebuie să plăteşti. Pentru indiferenţă – şi mai mult. Cu 20 de ani în urmă, am fost oficial de acord să lăsăm ocupanţii într-un stat străin. După decenii, aceştia au venit şi pe pământul nostru. Aşa se întâmplă de obicei”, a menţionat Portnicov.

Potrivit analistului, cu 20 de ani în urmă a fost semnat un protocol prin care Ucraina a permis tranzitarea teritoriului său de către militarii ruşi, dar atunci puţini au acordat atenţie acestui act, chiar dacă acesta în esenţă permitea ocuparea unei părţi a teritoriului Republicii Moldova. „În 1995 nimeni nu-şi făcea iluzii în ceea ce priveşte tendinţele expansioniste în politica lui Boris Elţin. Rusia, sub conducerea sa, nu doar că nu a renunţat să susţină enclavele separatiste de pe teritoriile fostelor republici sovietice, dar  şi a făcut tot posibilul ca să nu permită reîntregirea teritorială a ţărilor vecine. Ca şi acum în Donbas, ruşii au apelat la serviciile bandiţilor şi teroriştilor declaraţi, acţionând în strânsă legătură cu reprezentanţii serviciilor speciale şi cu elitele politice”, a spus Vitalii Portnicov.

Analistul menţionează că Ucraina a avut toate posibilităţile să se împotrivească acestei politici criminale a „reformatorilor” ruşi în civil, cel puţin în ceea ce priveşte Moldova. „Transnistria nu avea frontieră comună cu Rusia. Alte drumuri pentru expansiune şi pentru menţinerea „în viaţă” a regiunii rebele, decât prin teritoriul nostru, Kremlinul nu avea. Şi noi am trădat ţara vecină, gândindu-ne că necazul Moldovei nu ne va afecta. Justificări erau multe – că se doreşte păstrarea relaţiilor bune cu Rusia, că se vrea gaz mai ieftin, că ruşii care merg spre Moldova nu sunt ocupanţi, ci pacificatori, şi chiar faptul că în Transnistria sunt ucraineni care „nu vor în România””, a remarcat analistul.

Vitalii Portnicov notează că două dintre statele Parteneriatului Estic, Belarus şi Armenia, au refuzat să susţină o declaraţie comună la Summitul de la Riga (21-22 mai), din cauza sintagmei despre „ anexarea Crimeii de către Rusia”. Analistul spune că o asemenea reacţie era oarecum de aşteptat, inclusiv dat fiind dependenţa economică, politică şi militară a acestor state faţă de Rusia, care nu le permite să-i numească pe ruşi  „ocupanţi”.