logo

Țurcanu: Acum în Parlament este o opoziție de neînduplecat. Gamurari: Trebuie să fie capabilă să negocieze


https://www.ipn.md/ro/turcanu-acum-in-parlament-este-o-opozitie-de-neinduplecat-gamurari-trebuie-sa-fi-7965_1047467.html

Analistul politic Vlad Țurcanu este de părere că opoziția pe care o formează blocul electoral ACUM DA PAS este una de neîndublecat în Parlamentul nou ales. Situația este diferită de ceea ce a avut loc la precedentele alegeri parlamentare când anumite formațiuni politice au fost mai dispuse pentru negocieri cu Partidul Democrat. Totodată, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, consideră că deputaților, care au trecut filtrele anunțate anterior, trebuie să li se ceară să fie capabili să negocieze odată ajunși în legislativ, transmite IPN.

Vlad Țurcanu spune că în Republica Moldova au existat suficiente situații în care s-a negociat, referindu-se la alianțele AIE I, II, II. În opinia lui, cel puțin ultima negociere, care a avut loc în 2015, s-a încheiat cu dezintegrarea Partidului Liberal Democrat. „În democrație, pentru binele societății, găsești resurse și metode și resurse ca să cooperezi cu oricine și respecți diverse entități care coexistă alături de tine, fără să le distrugi, iar tentația permanentă a PDM a fost să-și „înghită” adversarii, să-i lichideze, să-i transforme, să și-i supună”, menționează analistul. În opinia lui, acum în Parlament este o opoziție de neînduplecat.

Potrivit lui, mai natural, în situația de față pare a fi faptul că Partidul Democrat s-ar simți mai confortabil cu Partidul Socialiștilor. „Înclin să cred că mai degrabă se va întâmpla așa”, consideră Vlad Țurcanu. Analistul este de părere că chemarea blocului ACUM la negocieri, criticarea lui pentru faptul că nu acceptă este mai mult un mod al PDM de a se poziționa din punct de vedere tactic pentru ca să spună mai apoi societății și europenilor că a încercat, dar că cei de la ACUM nu doresc.

În altă ordine de idei, Vlad Țurcanu spune că faptul că Republica Moldova este privită cu suspiciune și neîncredere dinspre Occident nu se referă doar la modul în care vede PDM actul de guvernare, dar și la miile de funcționari care acceptă acest joc politic și administrativ. „Problema pentru noi nu este doar că un partid acaparează puterea, problema este că o mulțime de funcționari și-au abandonat deontologia profesională și au acceptat să lucreze după altfel de reguli, la limita legalității”, spune comentatorul.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, susține că în situația în care unele partide s-au dezagregat nu trebuie considerat PDM drept cauză, dar trebuie analizată situația în interiorul formațiunii care s-a destrămat pentru că, de regulă, problema este acolo. Vitalie Gamurari spune că și-ar dori ca partidele politice să fie responsabile pentru ideologiile lansate și să răspundă pentru cuvintele pe care le „aruncă” în campania electorală.

În opinia lui, formațiunile politice nu au renunțat la retorica campaniei electorale, ceea ce este un moment negativ. Vitalie Gamurari spune că partidele care au acces în Parlament trebuie să înțeleagă că nu-și mai aparțin lor, dar că în spatele lor stau mii de alegători și mandatele obținute pentru care ele sunt responsabile. „Tu trebuie să faci tot posibilul ca să ai anumite pârghii pentru a influența”, consideră purtătorul de cuvânt al PDM.

„Eu aș fi vrut să cred că, într-adevăr, au existat acele filtre de integritate și meritocrație anunțate anterior de ACUM ca astăzi să putem cere de la cei care au fost delegați în Parlament să găsească limbaj comun. Nu e numaidecât să accepte o coaliție, în negocieri se stabilește forma”, susține Vitalie Gamurari.

În opinia lui, altă soluție decât negocierile nu există, iar alegerile parlamentare anticipate ar forma același tablou al forțelor politice.