TRM a dat dovadă de echilibru şi în perioada post-electorală, raport
https://www.ipn.md/ro/trm-a-dat-dovada-de-echilibru-si-in-perioada-post-electorala-raport-7967_987682.html
Radiodifuzorul public, Compania Teleradio-Moldova (TRM), a asigurat un „echilibru mulţumitor” între partidele parlamentare în perioada imediat post-electorală, arată un raport de monitorizare elaborat de Asociaţia Presei Electronice (APEL) în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte.
Expertul în mass-media, Vlad Ţurcanu, a declarat la o conferinţă de presă, miercuri, că după alegeri TRM a continuat să reflecte imparţial evenimentele şi procesele politice, oferind spaţiu de emisie unui număr considerabil de politicieni, funcţionari de stat şi experţi. Instituţia în ansamblu şi-a onorat obligaţiile, asigurând pluralismul politic şi respectând normele profesionale, deontologice, cu excepţia câtorva cazuri în care ştirile au fost scrise în temeiul unei singure surse de informaţie.
Din cele 301 de ştiri difuzate de Moldova 1 în perioada monitorizată, 35 au caracter conflictual, iar 6 dintre ele au fost realizate după principiul unei singure surse. Şi Radio Moldova a pus pe post ştiri bazate pe o singură sursă, dar într-un număr redus.
Raportul demonstrează că balanţa dintre ştirile negative şi cele pozitive care vizează partidele şi formaţiunile politice este la egalitate. Vlad Ţurcanu susţine că majoritatea ştirilor şi informaţiilor privind sistemul politic din ţară poartă un caracter neutru.
În cadrul monitorizării a fost urmărită frecvenţa şi durata apariţiei partidelor şi formaţiunilor politice în ştiri, emisiuni, cât şi plasarea publicităţii electorale. Scopul monitorizării constă în determinarea modului în care radiodifuzorul public naţional a asigurat pluralismul politic în ediţiile de ştiri şi de actualităţi, a menţionat Vlad Ţurcanu.
Raportul arată că din cei 58 de funcţionari de stat şi politicieni care au apărut în ştirile de la Moldova 1 şi în emisiunea „Moldova în direct” întâietatea o deţine prim-ministrul desemnat, Vlad Filat, acesta fiind urmat de preşedintele Parlamentului, Marian Lupu şi de liderul PL, Mihai Ghimpu. La Radio Moldova primele trei poziţii sunt deţinute de aceeaşi actori politici.
În top 10 cele mai mediatizate partide politice la Moldova 1 şi Radio Moldova se regăsesc PDM, PLDM, PL şi PCRM, dar şi formaţiunea extraparlamentară MAE.
Raportul APEL mai arată că politicienii domină clasamentul protagoniştilor care apar la TRM, fiind urmaţi de funcţionari publici, experţi şi cetăţeni. Iar în ceea ce priveşte raportul gender, acesta este net în favoarea bărbaţilor.
Totodată, raportul demonstrează o restanţă a radiodifuzorului în timpul campaniei electorale pentru alegerea başcanului regiunii autonome găgăuze. Candidatul PCRM, Irina Vlah, a fost defavorizat la Moldova 1 în raport cu Mihail Formuzal şi Nicolae Dudoglo, care au avut mai mult spaţiu de emisie.
Perioada de monitorizare a fost 1-31 decembrie. Acesta este al şaselea raport APEL elaborat cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte.