logo

Trei rezoluții au fost adoptate la cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest


https://www.ipn.md/ro/trei-rezolutii-au-fost-adoptate-la-cea-de-a-7965_1095366.html

În cadrul celei de-a 10-a sesiuni ordinare a Adunării Parlamentare Euronest au fost adoptate trei rezoluții. Acestea vizează agresiunea Federației Ruse în Ucraina, parcursul european al Republicii Moldova, al Ucrainei și al Georgiei, precum și începutul procesului de negocieri al Republicii Moldova și Ucrainei cu Uniunea Europeană după obținerea statutului de țări candidate la aderare, transmite IPN.

„Integrarea europeană este foarte importantă, în mod special pentru Republica Moldova, în contextul diferitor amenințări hibride venite din Federația Rusă. Începutul negocierilor va fi un semnal puternic atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru întreaga Europă”, a declarat co-președintele AP Euronest, Andrius Kubilius.

„Am discutat despre viitorul Parteneriatului Estic în contextul ultimelor evoluții, inclusiv acordarea statutului de candidat, precum și războiul din Ucraina. Principalele aspecte discutate se referă la problemele și riscurile care afectează siguranța în toată Europa”, a menționat copreședinta AP Euronest, Ina Coșeru.

Republica Moldova a găzduit a 10-a sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest în perioada 19-21 februarie.

Adunarea Parlamentară Euronest a fost înființată pe 3 mai 2011 la Bruxelles, când președinții parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat Actul Constitutiv al Adunării.Misiunea Euronest este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE. Adunarea multilaterală contribuie la consolidarea, dezvoltarea și creșterea vizibilității Parteneriatului Estic.