logo

Trei partide din legislativ sunt pe cale de dispariţie, opinie


https://www.ipn.md/ro/trei-partide-din-legislativ-sunt-pe-cale-de-disparitie-opinie-7978_1027055.html

Partidele politice din actualul legislativ – Partidul Democrat, Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat – sunt pe cale de dispariţie. De această părere este analistul politic Arcadie Barbăroşie, director executiv la Institutul de Politici Publice. Acesta a prezentat rezultatele Barometrului Opiniei Publice aprilie 2016, transmite IPN.

Arcadie Barbăroşie a spus că în Republica Moldova criza este sistemică şi crede că PDM, PLDM, PL sunt pe cale de dispariţie. „Nu le mai dau nicio şansă. Nu cred că sunt în stare aceste partide să schimbe radical situaţia din ţară. Iar faptul că partidele din opoziţie au colectat susţinători înseamnă că o parte de electorat le acordă credit de încredere, încă nu se ştie cât e de stabil acest credit. 35% din indecişi e un bazin foarte mare de voturi din care aceste partide, dar şi altele, se pot alimenta”, a spus analistul.

Igor Boţan, analist politic şi membru al juriului la elaborarea Barometrului, a spus că nu este la fel de optimist. „În ţara aceasta, cu datele pe care le avem în sondaj, cu imaginea pe care o au partidele, dar şi cu resursele media, cu banii pe care îi aruncă, cu convertirea primarilor, sunt instrumente care vor distorsiona foarte mult datele unei cercetări sociologice”, a subliniat Boţan.

Mariana Kalughin, şi ea membră a juriului, a spus că pe ea au îngrijorat-o cifrele care demonstrează că majoritatea respondenţilor consideră că alegerile în Moldova nu sunt libere şi corecte. Totodată, Comisia Electorală Centrală nu se prea bucură de încrederea cetăţenilor. În opinia sa, instituţia trebuie să-şi ajusteze imaginea.

Barometrul Opiniei Publice a fost realizat la comanda Institutului de Politici Publice. Sondajul a fost efectuat în perioada 16-24 aprilie, pe un eşantion de 1143 de persoane din 86 de localităţi. Marja de eroare este de 2,8%.