logo

Trei localităţi din Ialoveni au constituit o asociaţie de cooperare intercomunitară


https://www.ipn.md/ro/trei-localitati-din-ialoveni-au-constituit-o-asociatie-de-cooperare-7967_1015905.html

Trei localităţi din Ialoveni, satele Răzeni, Cigârleni şi Moleşti, au creat prima asociaţie de cooperare intercomunitară din raion. În perspectivă, întreprinderea urmează să preia în gestiune toate reţelele de apeduct, canalizare şi iluminat public, precum şi serviciile de salubrizare, întreţinere a drumurilor şi amenajare a teritoriului, transmite IPN.

Proiectul de cooperare intercomunitară este implementat în cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată a Guvernului Republicii Moldova, cu asistenţa Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi a UN Women.

Potrivit unui comunicat de presă remis de PNUD, prin integrarea administrativă a serviciilor publice, primăriile Răzeni, Cigârleni şi Moleşti urmează să reducă semnificativ costurile de administrare a gospodăriei comunale şi să întărească capacităţile locale de dezvoltare a infrastructurii locale.

Până la 1 decembrie, întreprinderea intercomunitară creată va procura un tractor multifuncţional, capabil să asigure un spectru larg de servicii comunale –  deszăpezire, plafonarea drumurilor, lucrări de reabilitare şi construcţie a apeductului, întreţinerea şanţurilor de evacuare a apelor pluviale etc.

Se estimează că, deja în această iarnă, deszăpezirea în cele trei localităţi va costa bugetele locale cu  25% mai puţin decât în anul 2013, iar viteza de intervenţie va creşte la maximum 12 ore după căderea zăpezii, în comparaţie cu precedentele 2-3 zile necesare. Următorul pas, începând cu primăvara anului 2015, va constitui dezvoltarea serviciului centralizat de evacuare a deşeurilor.

Proiectul este realizat cu susţinerea financiară a guvernelor Danemarcei şi Suediei şi este parte a reformei de descentralizare din Republica Moldova. Pentru consolidarea managerială şi tehnică a întreprinderii inter-comunitare, donatorii au oferit un grant de 100 de mii de dolari.