logo

Trei formațiuni politice ar accede în Parlament în cazul unor alegeri anticipate, sondaj


https://www.ipn.md/ro/trei-formatiuni-politice-ar-accede-in-parlament-in-cazul-7965_1097102.html

În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, în legislativ ar accede trei formațiuni politice, aceleași care se regăsesc și în actuala legislatură. Partidul Acțiune și Solidaritate ar acumula 31,1% de voturi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 27,8%, iar Partidul politic Șor – 9,2%. Datele se conțin în studiul „Barometrul socio-politic mai – 2023”, prezentat de compania de cercetare sociologică IMAS. Cercetarea arată că 6,5% din cei chestionați nu au ar vota, iar 13,7% nu știu sau nu au răspuns.

Potrivit sondajului, din respondenții care au opțiune de vot, 39% ar vota cu PAS. Alți 34,5% din intervievați și-ar da votul pentru BCS, iar 11,6% – pentru PPȘor.

„Aproape 7% creștere pentru PAS, corelați-o cu evoluția ratingului doamnei președinte și desigur cu perioada acestei campanii de vizibilitate, acestei campanii pro-europene care se vede că dă unele rezultate în sensul mobilizării și reactivării unei părți din electoratul PAS dezamăgit. Aș mai face o remarcă aici – avem cel mai mic număr de persoane indecise, în jur de 20%, din măsurile efectuate pe acești ani. Așadar, este un exercițiu care arată că PAS este capabil să se mobilizeze, chiar dacă o perioadă. O să vedem cât vor ține aceste efecte de PR și vizibilitate și când cetățenii se vor întoarce la problemele interne”, a declarat într-o conferință de presă la IPN directorul general IMAS, Doru Petruți.

Oamenii au fost întrebați cu cine ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale anticipate. Astfel, 28,5% din respondenți au spus că și-ar da votul pentru actuala președintă Maia Sandu, iar 23,9% ar vota pentru fostul președinte, Igor Dodon. Dacă cei doi s-ar duela în turul II, cele mai multe voturi – 45% ar obține Igor Dodon, iar 38% – Maia Sandu.

„Câteva precizări aici, pentru că întotdeauna am văzut dezbateri legate de alegerile anterioare și legate de această întrebare. Sondajele noastre și ale tuturor celorlalte companii se realizează pe teritoriul Republicii Moldova. Așa cum știm, în ultimele alegeri o pondere destul de importantă de cetățeni au votat și în diasporă și au răsturnat anumite rezultate, în funcție de pondere și de modul în care au votat. Așadar, aceste rezultate sunt valabile pe teritoriul Republicii Moldova. Ele nu conțin opțiunile electorale ale celor aflați în diasporă”, a notat Doru Petruți.

Persoanele intervievate au fost întrebate ce cred despre mitingul pro-european anunțat de președinta Maia Sandu pe 21 mai. 33% au declarat că această inițiativă „este un lucru necesar și trebuie să arătăm întregii lumi că ne dorim un viitor în Uniunea Europeană”. 31% au menționat că „este o acțiune de PR politic pentru PAS/Maia Sandu pentru a distrage atenția oamenilor de la lipsa de rezultate pe plan intern”. Alți 30% din intervievați consideră inițiativa un lucru inutil, iar 6% nu știu sau nu au răspuns.

Cât despre Summitul Comunității Politice Europene, care va avea loc în Moldova pe 1 iunie, 38% din respondenți au spus că „este un lucru inutil, care nu va avea beneficii pentru cetățeni sau pentru țară”. 28% consideră Summitul „un lucru bun pentru cetățenii Republicii Moldova”, iar 26% au spus că „este un moment istoric pentru țară”. 8% din intervievați nu știu sau nu au răspuns.

Cercetare sociologică a fost realizată la comanda companiei „Public Media” în perioada 2-19 mai 2023 pe un eșantion de 1112 respondenți. Marja de eroare a sondajului este de ±3%.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.