logo

Trei ex-preşedinţi europeni despre şansele de integrare europeană a Republicii Moldova


https://www.ipn.md/ro/trei-ex-presedinti-europeni-despre-sansele-de-integrare-europeana-a-7965_1012135.html

Republica Moldova are acum cele mai mari şanse de integrare europeană şi autorităţile de la Chişinău trebuie să profite de situaţia creată. Concluzia aparţine lui Boris Tadic, ex-preşedinte al Serbiei, Aleksander Kwasnewski, ex-preşedinte al Poloniei, şi Rehner Meidani, ex-preşedinre al Albaniei, invitaţi speciali ai emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

În opinia celor trei foşti şefi de stat, această şansă deosebită apare pe fonul crizei din Ucraina. „Este foarte important acum să nu pierdeţi timpul şi să folosiţi la maximum situaţia creată pentru a vă integra în Europa”, a conschis Aleksander Kwasnewski.

Rehner Meidani consideră că principala problemă cu care se confruntă Republica Moldova în procesul de integrare europeană este poziţia împărâită a partidelor politice şi a cetăţenilor vis-a-vis de acest proces.„Spre deosebire de Republica Moldova, în Albania a existat o poziţie unică a tuturor partidelor politice şi a cetăţenilor privind parcursul european. Este foarte dificil să realizezi ceva când există păreri diferite. Consider că pe moment principalul ar fi convingerea cetăţenilor despre priorităţile aderării la Uniunea Europeană”, a spus fostul şef de stat al Albaniei.

În acelaşi context Boris Tadic susţine că un obstacol în procesul de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană este „lipsa încrederii în sine şi prejudecăţile cetăţenilor”.

Ex-preşedinţii europeni au susţinut de comun acord că Republica are un potenţial enorm privind dezvoltarea economică şi acesta este în sectorul agrar, iar deschiderea pieţei europene ar conduce la redresarea şi dezvoltarea acestui sector.  „Republica Moldova produce vinuri remarcabile, care ar deveni un produs competitiv pe piaţa europeană”, a adăugat în acest context fostul preşedinte al Serbiei.

Cu referinţă la experienţa statelor lor, raportată la realităţile Moldovei, cei trei invitaţi ai emisiunii au precizat că odată cu integrarea europeană va dispărea fenomenul migraţiei masive a populaţiei, se va diminua substanţial fenomenul corupţiei, iar încrederea cetăţenilor va apărea imdeiat cum vor apărea şi primii indici ai unui trai mai bun. Totodată, Republica Moldova îşi va garanta securitatea şi va putea să facă faţă presiunilor economice din exterior.