logo

Trei bărbați au fost condamnați pentru exploatarea sexuală a trei minore nevoiașe


https://www.ipn.md/ro/trei-barbati-au-fost-condamnati-pentru-exploatarea-sexuala-a-7967_1107857.html

Doi frați și un complice au fost condamnați de la 14 până la 22 de ani de închisoare pentru exploatarea sexuală a trei adolescente nevoiașe, în 2016-2017. Procuratura menționează că victimele sunt din regiunea de centru a Moldovei și atunci aveau vârste de doar 16 și 17 ani, iar una din ele a fost mama unui copil de o lună. O altă adolescentă provenea dintr-o familie cu șapte copii, iar în cazul celei de-a treia victime, mama cerșea, iar tatăl muncea zilier, transmite IPN.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale precizează că, pe lângă starea financiară precară a fetelor, inculpații au profitat de vârsta lor fragedă, lipsa de supraveghere din partea părinților, ceea ce le făcea cu mult mai expuse riscului de exploatare sexuală. Cu una dintre victime indivizii au făcut cunoștință într-un club de noapte din Chișinău. A doua adolescentă (prietena primei victime) a fost influențată psihologic de către inculpați să presteze servicii sexuale într-un apartament din capitală, după ce făcuseră cunoștință într-un parc. Iar cu victima minoră care avea un copil de doar o lună au făcut cunoștință în preajma unui hotel din capitală.

Inculpații cunoșteau că victimele nu împliniseră 18 ani (vârstă până la care exploatarea sexuală se pedepsește mai dur, ca infracțiune a traficului de copii). În plus, indivizii au serbat a 18-ea aniversare a uneia dintre victime. Adolescentele prestau servicii sexuale în diferite apartamente închiriate de inculpați (opt fiind documentate), în sectoarele Centru și Râșcani din Chișinău, pentru 24 de ore, iar clienților li se oferă posibilitatea să aleagă din cele trei fete, se mai arată în comunicatul PCCOCS.

După o lună de exploatare sexuală a două dintre cele trei adolescente, până „a fi promovate” în România, prin continuarea activității și cu salarii mai mari, în toamna lui 2017, cei trei bărbați au fost arestați, fiind reținuți de ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane. Bărbații au vârsta de 25, 28 și, respectiv, 36 de ani, primii doi fiind frați din Telenești, iar al treilea – din Soroca. În 2018, inculpații au fost condamnați printr-o altă hotărâre a Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani), menținută prin decizia Curții de Apel Chișinău din 2023, la fel pentru exploatarea sexuală a altor adolescente din Moldova în Timișoara.

În lupta cu fenomenul traficului de copii, procurorii PCCOCS, doar în 2024, au trimis în judecată alte 10 cauze, dintre care șapte țin de exploatare sexuală. În context, acuzatorii de stat încurajează părinții să mențină o relație apropiată cu adolescenții, să monitorizeze comunicările lor electronice și relațiile în curs de inițiere, inclusiv cu persoane din viața reală.