logo

Trei asociații invocă piedici la instalarea bustului unui membru al Sfatului Țării


https://www.ipn.md/ro/trei-asociatii-invoca-piedici-la-instalarea-bustului-unui-membru-al-7967_1048416.html

Reprezentanții a trei asociații – Unirea-ODIP, Asociația Contra Corupției și Institutul de Istorie Socială „ProMemoria” – și-au propus edificarea în curtea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, clădire unde a fost votată Unirea Basarabiei cu România, a unui bust în memoria lui Alexandru Oatu, membru al Sfatului Țării. Însă, potrivit lor, conducerea instituției refuză să dea curs solicitării. Într-o conferință de presă la IPN, reprezentanții asociațiilor au făcut apel către autorități să intervină în soluționarea problemei.

Președintele Asociației Contra Corupției, Vladimir Maiduc, a spus că este dispus să investească, din cont propriu, 500 de mii de lei în instalarea bustului în partea dreaptă a blocului nr. 2 al AMTAP, precum și în amenajarea teritoriului unde va fi instalat bustul, doar ca personalitatea lui Alexandru Oatu să nu fie dată uitării. Vladimir Maiduc a mai spus că istoria de viață a acestei personalități l-a marcat citind cartea lui Iurie Colesnic „Chișinăul din inima noastră”. Liderul Asociației regretă faptul că după mai multe solicitări, Senatul Academiei ar permite instalarea bustului, doar că nu în locul solicitat – simetric bustului lui Gavriil Muzicescu, dar undeva în spatele clădirii. Potrivit lui, bustul este gata în proporție de 99%, însă nu este permis pentru instalare.

Președintele Institutului de Istorie Socială „ProMemoria”, Anatol Petrencu, a spus că Alexandru Oatu, în perioada Rusiei Țariste, când mișcările progresiste erau reprimate, a fost unul dintre studenții care a promovat ideile progresiste. Împreună cu fratele său, Vasile, erau foarte activi în lupta împotriva regimului țarist. Potrivit istoricului, în 1918 când a avut loc unirea Basarabiei cu România, el activa într-un centru universitar al fostului imperiu țarist, dar imediat s-a întors în Basarabia, fiind numit director al unui liceu, pe care l-a condus timp de 25 de ani. După desființarea liceului, clădirea a fost dată în folosință Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. „Alexandru Oatu merită să fie comemorat, merită să fie pus în rândul marilor intelectuali din perioada interbelică”, a spus Anatol Petrencu.

Liderul Unirea-ODIP, Vlad Bileţchi, a declarat că instalarea bustului, în memoria unei personalități istorice, este o idee simplă, nobilă și bine intenționată. Potrivit lui, acest fapt nu aduce pagube nimănui, iar obiectivul este de a promova cultura și patrimoniul național. Activistul a mai spus că suprafața unde se dorește a fi instalat bustul este părăsită și se află în ruine. „Este uimitor, cum poți să votezi împotriva instalării unui bust, în condițiile în care ai o clădire care se ruinează și spațiul adiacent este plin de gunoi și deșeuri”, a declarat Vlad Bilețchi.

În altă ordine de idei, președinții celor trei asociații au criticat starea în care se află acum clădirea Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, în care Sfatul Țării a votat Unirea. Potrivit acestora, instituția se ruinează, iar conducerea nu întreprinde nimic pentru a o proteja. Liderii asociațiilor au anunțat că se vor adresa organelor procuraturii ca să investigheze starea de lucruri de la AMTAP.