logo

Trecerea bruscă la alimentația animalieră poate duce la acutizarea bolilor cronice, specialist în nutriție


https://www.ipn.md/ro/trecerea-brusca-la-alimentatia-animaliera-poate-duce-la-acutizarea-7967_1104286.html

Trecerea de la alimentația vegetariană la cea animalieră pentru persoanele care au ținut post trebuie să aibă loc treptat. O trecere bruscă, dar și consumul abundent de alimente poate duce la acutizarea bolilor cronice, în special a celor digestiv,  și creează un teren favorabil pentru dezvoltarea și agravarea bolilor netransmisibile precum diabetul zaharat sau bolile de inimă. Totodată există riscul de acumulare a kilogramelor în plus și de creștere a glicemiei, transmite IPN.

Potrivit șefei secției nutriție a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ana-Maria Racu, pentru reajustarea proceselor digestive organismul are nevoie în medie de 7-14 zile. Se recomandă introducerea alimentelor animaliere în alimentație treptat. Inițial se introduc produsele lactate fermentate, apoi ouăle și peștele, după care carnea de pasăre, iepure sau vită slabă, iar la sfârșitul perioadei se poate opta pentru carnea de porc, miel sau lapte.

Pentru favorizarea digestiei, jumătate din media alimentară urmează să fie alcătuită din fructe și legume proaspete, dar și verdețuri de sezon, iar salata se va asezona cu ulei presat la rece, nu cu maioneză. Aportul de alimente se va limita la 350-400 de grame la o singură masă și va fi urmată de efort fizic ușor și hidratarea corespunzătoare de 2-2,5 litri de apă pe zi. Băuturile dulci se vor exclude, dar consumul de mezeluri, sosuri, conserve sau dulciuri se va limita.

Pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, produsele tradiționale se vor pregăti și alege cu precauție. Ouăle, vopseaua pentru ouă, carnea, produsele din carne și cozonacii se vor procura doar din locuri autorizate, unde se respectă toate regulamentele sanitare de comercializare. Ouăle urmează să fie proaspete, marcate corespunzător, să fie cu coaja curată, intactă și urmează a fi fierte tari și păstrate la frigider maxim 7 zile. Se recomandă prioritizarea metodelor naturale de vopsire.

Cozonacul trebuie să aibă coaja uniformă, uscată, fără pete lipicioase sau pete arse pe suprafață. Se recomandă optarea pentru cozonacul cu ingrediente naturale, fără grăsimi vegetale și decor de nuci sau fructe uscate, dar și cozonacii sau pasca cu un termen scurt de valabilitate.

Tot pentru a evita toxiinfecțiile alimentare, Organizația Mondială a Sănătății recomandă menținerea mâinilor și a suprafețelor curate înainte și în timpul preparării alimentelor, separarea produselor crude de cele preparate, gătirea termică corespunzătoare a alimentelor, refrigerarea corespunzătoare și utilizarea apei și a ingredientelor sigure pentru consum.

Bucatele pregătite se vor păstra la frigider maximum 48 de ore, iar produsele cu maioneză sau cremă –24 de ore. Orice tip de bucate, fie crude sau preparate se vor păstra la temperatura camerei timp de maxim 2 ore. De asemenea, ANSP îndeamnă evitarea consumului excesiv de alcool.

Paștele va avea loc la 5 mai.