logo

TREBUIE sau NU să plătească cei cu încălzire autonomă Termocom-ului


https://www.ipn.md/ro/trebuie-sau-nu-sa-plateasca-cei-cu-incalzire-autonoma-termocom-ului-7542_1064604.html

TREBUIE sau NU să plătească cei cu încălzire autonomă Termocom-ului

Premierul Filat propune ca toţi proprietarii de apartamente ce au încălzire autonomă să fie scutiţi de plăţile pentru căldură către Termocom, astfel încât cheltuielile pentru încălzirea scărilor să fie distribuite între cei care nu-și pot permite încălzire autonomă.

Ministerul Economiei a trimis guvernului spre examinare modificările la proiectul de lege care prevede creșterea preţului la agentul termic pentru proprietarii apartamentelor dotate cu încălzire autonomă. Experţii noștri au calculat că pentru încălzirea fiecărui metru pătrat revin 30% de spaţiu tehnic comun , adică subsol, scară sau mansarde – susţine ministrul economiei Valeriu Lazăr. Pentru a restabili dreptatea socială, noi am propus un șir de schimbări în legislaţie, care ar permite micșorarea plăţii pentru agentul termic prin redistribuirea cheltuielilor și pierderilor pentru căldură în spaţiile comune.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, s-a expus împotriva unor posibile modificări a sistemului de achitare a serviciilor SA „Termocom” de către consumatori. „
Ideea în sine este greşită, este împotriva regulilor economiei de piaţă” - a spus Filat, precizând că „nu poţi obliga consumatorul să plătească pentru serviciile de care nu beneficiază.

Experţii nu susţin iniţiativele lui Filat privind scutirea de la plăţile pentru încălzirea spaţiilor comune din blocurile locative, conectate la încălzirea centrală, a consumatorilor care, de regulă, au mai multe venituri, însă Ministerul Economiei recomandă abordarea mai atentă a acestei probleme sensibile.

Comentariile expertului

Președintele Centrului pentru Protecţia Drepturilor Consumatorului, Denis Staruș:

Da, blocurile au fost construite în timpul guvernării sovietice, cu sistem de încălzire centralizată. „Termocom”-ul trebuie să se gândească cum ieșim din aceasta situaţie. Este foarte dificil de calculat totul corect. În unele blocuri sunt mansarde, dar nu sunt subsoluri. În altele, din contra, sunt subsoluri dar nu sunt mansarde. Trebuie de calculat corect, nu se poate de rezolvat această sarcină într-o zi. Poate unii dintre locatari care au sistem de încălzire autonomă trebuie să plătească 40%,
poate chiar 50 %, iar alţii nici 5 %.

Ca exemplu putem lua a casă de beton pe o anumită adresă - strada Mircea cel Bătrîn, 40 / 1. Casa are 108 de apartamente. La tariful de 540 lei pe Gcal, costul încălzirii unui metru pătrat, atunci când nici unul dintre locatari nu beneficiau de încălzire autonomă, a constituit 11.68 lei. Cu 16 apartamente, deconectate de la căldură, aceasta a crescut la 13.81 lei. La un număr de 28 de apartamente cu căldura autonomă, preţul crește la 17.05 lei ! Deci preţul pentru un metru pătrat de încălzire crește cu mai mult de 45%.

Însă majorarea preţului la agentul termic nu este întreaga problemă. Cei conectaţi la încălzirea centralizată riscă să rămână fără încălzire. Sistemul de încălzire se defectează sau se distribuie neproporţional din cauza schimbării configuraţiilor în sistem. În rezultat, presiunea se distribuie neproporţional, ceea ce este în detrimentul întregului bloc locativ.

Şi asta nu este tot ! Reducerea consumului de energie termică centralizată va afecta negativ și activitatea CET-1, CET-2 și Nord, care la moment prelucrează energia termică în timpul producerii electricităţii. În cazul reducerii consumului de energie termică va scădea și volumul producerii energiei electrice, iar volumul deficitar de electricitate în acest caz va fi importat la un preţ mai ridicat.

La aceasta se referea Valeriu Lazăr când vorbea de dreptatea socială. Ministerul Economiei propune majorarea plăţilor pentru consumatorii ce nu sunt conectaţi la sistemul de încălzire centralizat, pentru a micşora preţul la încălzire pentru TOŢI consumatorii conectaţi la sistemul centralizat. Ministerul, în calculele sale, reiese din faptul că 30% din spaţiile tehnice comune se încălzesc din contul celor conectaţi la sistemul centralizat. Este de menţionat faptul că majorarea va afecta doar locatarii cu sisteme autonome de încălzire, în blocurile conectate la agentul termic central. În blocurile deconectate de la sistemul central de încălzire, tarifele noi nu vor fi atribuite proprietarilor cu sistem de încălzire autonomă.

Experţii consideră că astfel de măsuri vor permite rezolvarea acestei situaţii, vor conduce la modificarea tarifului, la protejarea populaţiei cu venituri mai mici şi la reducerea pentru întreg sistemul de încălzire.

În cifre

În prezent, din 199520 de apartamente în capitală, mai mult de 15% (aproximativ 20500 de apartamente) au renunţat la sistemul centralizat de încălzire. Şi în Bălţi, această cifră sa apropie de 30%.

În Polonia şi Ucraina apartamentele ce au trecut la sistemul de încălzire autonomă achită 50% din costul pentru încălzirea centrală. În Germania, Republica Cehă și Slovacia această rată variază de la 25 % la 50 %, iar în unele ţări raportul minim este de 40 %.

Igor Crudu
www.vedomosti.md/