logo

Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor: viziunea partidelor extraparlamentare, dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/trasaturile-specifice-ale-prezidentialelor-viziunea-partidelor-extraparlamentare-7965_1029804.html

Primele alegeri prezidenţiale ale căror legalitate este îndoielnică, un scrutin care ar putea fi ignorat de alegători şi care se desfăşoară în condiţiile în care poporul este disperat. Astfel de trăsături specifice ale scrutinului prezidenţial din 30 octombrie au fost evidenţiate de reprezentanţii partidelor extraparlamentare în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor-2016: viziunea partidelor extraparlamentare”, care face parte din seria de dezbateri publice electorale „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, desfăşurate de Agenţia de presă IPN.

Ivan Guci, vicepreşedintele Partidului Patrioţii Moldovei, a spus că acum sunt primele alegeri prezidenţiale a căror legalitate poate fi pusă la îndoială. „Se aplică lovituri sub centură de către partidele parlamentare, care au resurse administrative. Patrioţii Moldovei consideră că aceste alegeri au scopul de a răpi preşedintelui atribuţiile ce i se cuvin”, a menţionat politicianul.

Ana Guţu, preşedinta Partidului Dreapta, a opinat că prima trăsătură o reprezintă neclaritatea privind listele votanţilor, a doua ar fi vicierea din start a scrutinului, deoarece i se încalcă cetăţeanului dreptul de a fi ales, iar a treia trăsătură ar fi excluderea practic a diasporei din procesul de vot. Politiciana a opinat că aceste trăsături fac ca alegerile din această toamnă să fie „lovite” de viciere şi poate chiar de fraudare.

Valeriu Chiveri, secretarul internaţional al Partidului Popular European din Moldova, a menţionat că alegerile prezidenţiale sunt mai specifice, deoarece s-a revenit la alegerea directă a şefului statului, e un număr mare de participanţi care intenţionează să candideze, şi altă trăsătură o reprezintă boicotarea scrutinului de către o formaţiune politică.

Vladimir Bolea, vicepreşedintele organizaţiei municipale Chişinău a Partidului Acţiune şi Solidaritate, a menţionat că pentru partidul din care face parte aceste alegeri reprezintă o perioadă de control care vor demonstra cât de bine îşi poate consolida puterile. „Asistăm la un proces de colectare inechitabilă a semnăturilor şi absolut ilegală, şi ne referim la partidele de la putere. Există liste incorecte cu cetăţenii care să voteze – în ele apar persoane decedate etc”, a menţionat politicianul. Reprezentantul PAS a accentuat că aceste alegeri au loc într-o perioadă când cetăţenii sunt disperaţi.

Chiril Moţpan, vicepreşedinte al Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, a menţionat printre trăsăturile distinctive ale acestui scrutin faptul că se anunţă o campanie electorală acidă şi discriminatorie. „Se văd deja primele acţiuni ale guvernanţilor în această perioadă. Alt aspect este marasmul resurselor mass-media împotriva candidaţilor, mai ales împotriva lui Andrei Năstase, liderul PPPDA”, a precizat Chiril Moţpan.

Dezbaterile publice de joi, 22 septembrie, sunt la a 61-a ediţie şi fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.