logo

Trăsăturile caracteristice ale alegerilor din 20 octombrie 2019. Dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/trasaturile-caracteristice-ale-alegerilor-din-20-octombrie-2019-dezbateri-8004_1068259.html

Alegerile din 20 octombrie sunt un test important, poate mai important decât multe altele de până acum, pentru clasa politică moldovenească, dar și pentru societatea moldovenească, în ansamblu. Poate chiar este vorba despre o importanță dublă a viitorului scrutin, care, pe de o parte, va configura soarta de patru ani înainte a fiecărei localități și a fiecărei persoane sau familii care locuiește în ea, dar, pe de altă parte, și a clasei politice și a societății moldovenești în ansamblu. Aceasta pentru că forțele politice care vor ieși învingătoare în această cursă locală, vor obține legitimitatea, morală, mai degrabă, să continue sau nu transformările mari, anunțate și începute parțial de noua guvernare la nivelul întregii țări. Subiectul a fost discutat la dezbaterile publice cu tema: „Trăsăturile caracteristice ale alegerilor din 20 octombrie 2019”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că alegerile locale din octombrie sunt al 7-a exercițiu de acest gen de la declararea Independenței. Primele alegeri locale au avut loc pe 16 aprilie 1995 și de atunci o dată în patru ani au loc alegeri locale. Un specific al scrutinului local este că acestea nu pot fi anticipate și deși a existat o tentativă în acest sens a Partidului Comuniștilor în 2002, Curtea Constituțională a declarat că nu este posibil. Deci, alegerile trebuie să aibă loc în termenele stabilite de legislație – o dată la patru ani.

„Există un specific al alegerilor din acest an – acestea se desfășoară cu patru luni mai târziu decât ar fi trebuit, potrivit legislației. Și acest fapt demonstrează că ceva nu este în regulă dacă s-a ajuns la această amânare. Este vorba despre criza politică, pe care am avut-o în primăvara acestui an, iar această criză își va lăsa amprenta și asupra acestor alegeri”, a notat Igor Boțan. Potrivit lui, alegerile locale sunt alegeri politico-administrative, spre deosebire de scrutinul parlamentar sau prezidențial, care au un caracter strict politic. Sunt aleși primarii, consilierii locali și consilierii raionali sau municipali de nivelul II – la Chișinău și la Bălți. În UTA Găgăuzia se desfășoară alegeri doar la nivelul I – cetățenii de acolo aleg consilierii locali și primarii, pentru că Adunarea Populară și bașcanul se aleg, conform Legii speciale a Găgăuziei.

„Ceea ce contează în aceste alegeri este contextul. Cumva am anticipat spunând că am fi putut avea alegeri parlamentare anticipate. Dar iată că s-a întâmplat că avem o coaliție care guvernează actualmente țara. Și lucrurile care se întâmplă odată cu venirea la guvernare a acestei coaliții sunt interesante și își lasă amprenta”, a notat expertul. Potrivit lui Igor Boțan, actuala campanie electorală a început anemic, partidele nu prea s-au grăbit să-și înregistreze candidații. Totodată, există un partid care este campion la activismul politic în această campanie. Este vorba despre Partidul Socialiștilor, care are candidați la funcția de primar în mai mult circa 80% din localitățile țării, practic, în toate consiliile. Celelalte formațiuni se comportă anemic”, a spus Igor Boțan.

Analistul politic Anatol Țăranu speră ca alegerile să fie libere și corecte. Chiar dacă în Republica Moldova se mai întâmplau diverse coliziuni în timpul campaniilor electorale, de obicei procesul electoral era recunoscut ca unul care se consumă în parametri democratici acceptabili. Cel puțin acest lucru a fost întotdeauna fixat de multiple instituții internaționale care supravegheau procesul electoral din Republica Moldova. În opinia sa, specificul acestor alegeri, ține într-adevăr de aspectul administrativ, pentru că de rezultatul acestui scrutin depinde viața cotidiană a oamenilor în fiecare localitate. Și acest element impune o anumită abordare pentru fiecare elector care vine să-și aleagă reprezentanții săi în sistemul de administrare locală.

„Dar în același timp, Republica Moldova are o societate extrem de politizată, îndeosebi datorită acelor evenimente care au avut loc în ultimul timp. Și alegerile locale, indiscutabil, comportă și acest element politic, extrem de important. Eu cred că el se va manifesta plenar în această campanie electorală. Poate nu la nivelul satelor, aici aspectul politic va fi mai puțin pronunțat. Dar în marile orașe, în municipii, în cadrul administrării locale de nivelul doi, acest lucru se va resimți mult”, explică Anatol Țăranu.

Analistul susține că o altă caracteristică pentru aceste alegeri ține de favoritul auto-administrării locale din trecut, Partidul Democrat, care prin diverse metode, deseori mai puțin ortodoxe, și-a adjudecat un număr impunător de reprezentanții ai autorităților publice locale, pe care i-a trecut în „custodia sa”. Potrivit lui, după plecarea de la guvernare, PDM a pierdut influența asupra acestei părți, iar rezultatul pe care îl va înregistra în scrutinul din 20 octombrie va reflecta în mare potențialul real politic și electoral al formațiunii la nivelul societății. În opinia sa, acest potențial va fi deja lipsit de excesele legate de resursele administrative, de finanțări exagerate etc. Analistul este de părere că Partidul Socialiștilor pare cel mai organizat în această campanie și ar putea să-și consolideze pozițiile simțitor în raport cu rezultatul său în alegerile precedente. Rezultatele acestor alegeri locale vor predetermina într-un fel rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare, indiferent dacă vor fi anticipate sau ordinare, afirmă Anatol Țăranu.

Politologul Dionis Cenușa a declarat că în țară se desfășoară mai multe procese politice, în paralel cu pregătirile pentru alegerile locale. Potrivit lui, toate presiunile de tip administrativ, utilizarea organelor de drept, prin intentarea dosarelor, rețineri etc. nu sunt legate stricte de alegerile locale, dar cu siguranță vor avea un impact asupra lor. În opinai sa, se observă cât de disciplinată încearcă să fie guvernarea, demonstrând că pe parcursul primelor trei luni de guvernare a încercat să facă ceva.

„Aceste demonstrații de eficiență, care sunt atât pentru publicul de acasă, cât și pentru partenerii externi, cumva creează impresia că, în fond, ceea ce face guvernare este o pregătire pentru alegerile locale. Dar în realitate ei se gândesc și la alți parametri ai prezenței lor în contextul politic”, a menționat Dionis Cenușa. Politologul nu leagă în mod obligatoriu de alegerile care urmează evenimentele pe care le produce guvernarea, acestea fiind importante mai degrabă pentru schimbarea situației politice, a percepției publicului față de instituții, dar și ca un element de reorganizare a scenei politice.

„Guvernarea a promis că va desfășura alegeri locale corecte, iar acest criteriu este unul important în evaluarea pe care o vor primi de la partenerii externi. Referința la partenerii externi nu este una întâmplătoare, de aceea cred că se fac multe eforturi pentru a asigura alegeri cât mai corecte, cât mai transparente, fără niciun fel de exces de zel și utilizarea disproporționată a puterii, anume în această perioadă sensibilă, pentru a manipula, influența opinia publică și pentru a o canaliza într-o direcție sau alta, în favoarea unui partid sau a altuia”, a mai spus politologul.

Mihail Sirkeli, director executiv al Asociației Piligrim-Demo, Comrat, este de părere că în alegerile in 20 octombrie se va face resimțită acea moștenire, care a rămas de la Partidul Democrat. El afirmă că PDM, din postura partidului de guvernământ, a întreprins acțiuni de distrugere a pluralismului politic, care și-au lăsat amprenta și asupra situației actuale. Potrivit lui, primul semnat l-a constituit scrutinul pentru alegerea bașcanului UTA Găgăuzia, care s-a desfășurat, practic fără alternativă. Mihail Sirkeli afirmă că cel mai pregătit pentru alegerile locale este Partidul Socialiștilor și în UTA Găgăuzia acest lucru este vizibil, deoarece, practic, în fiecare localitate are candidați și la funcția de primar, și la cea de consilieri.

„Dacă anterior un partid oarecare, național, era balansat de către o oarecare putere locală sau regională, atunci în prezent, astfel de forțe în Găgăuzia nu sunt. Nu mai are cine face această balansare. Alți parteneri de coaliție, care guvernează țara împreună cu PSRM, din anumite motive, nu au putut coagula aceste forțe. Nu există nuclee teritoriale. Vechile partide practic au dispărut de pe landșaftul politic. Și acest fapt, în opinia mea, va influența foarte mult componența viitoarelor consilii locale și a primarilor care vor fi aleși în urma scrutinului din 20 octombrie”, a Mihail Sirkeli.

În opinia sa, calitatea depinde și de posibilitățile candidaților. „Partidele participă la alegeri, dar nu se face politică fără bani și din acest punct de vedere, cel puțin în UTA Găgăuzia, cel mai bine la acest capitol, stă PSRM”. Potrivit lui, de exemplu, în Comrat, deocamdată este un singur candidat – de la PSRM. În Ceadâr-Lunga, de asemenea, deocamdată este un sigur candidat, și la fel, al Partidului Socialiștilor. „Peste tot, practic, domină Partidul Socialiștilor, lipsesc, practic, forțe politice locale, iar forțe politice naționale, deloc nu sunt prezente. Eu cred că nu este altceva decât un rezultat al precedenților patru ani: distrugerea liderilor politici locali și distrugerea pluralismului politic”, a mai spus directorul Piligrim-Demo.

Dezbaterile publice „Trăsăturile caracteristice ale alegerilor din 20 octombrie 2019”, sunt ediția a 117-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.