logo

Trasabilitatea, esențială pentru ca vinurile moldovenești să fie preferate de consumatori


https://www.ipn.md/ro/trasabilitatea-esentiala-pentru-ca-vinurile-moldovenesti-sa-fie-preferate-de-7966_1036440.html

Până în 2018, toate vinăriile (persoane juridice), care dispun de vii proprii, urmează să se înregistreze în Registrul vitivinicol (RVV), a menționat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Gheorghe Arpentin, la întrunirea republicată cu genericul”Unele aspecte ce țin de recoltarea, achiziționarea și procesarea  strugurilor în anul 2017”, organizată de Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului și ONVV.

Gheorghe Arpentin a spus că înregistrarea în RVV creează condiții favorabile pentru a spori calitatea materiei prime și a vinului, competitivitatea acestor produse pe piața internă și externă.

Potrivit lui, în primele șase luni ale anului curent, exporturile de vin în volum s-au majorat cu 9 %, iar în valoare cu 16 la sută, față de perioada similară a anului  precedent. Prețurile la o sticlă de vin au sporit cu 8%,iar la vinul în vrac a rămas la același nivel de 0,52 cenți per litru.

”Exportăm mai mult și mai scump. Dar noi ne-am propus să schimbăm proporția dintre vinul exportat în vrac și cel îmbuteliat. În prezent aceasta constituie 75 la 25. Obiectivul este ca în 2020 proporția să fie de 50 la 50, a relevat Arpentin.

Pentru a atinge acest obiectiv, în opinia directorului ONVV, este necesar, ca cei ce procură producția noastră să cunoască, unde a fost produsă, din ce soiuri de struguri a fost fabricat vinul, trasabilitatea fiind esențială în cucerirea piețelor de desfacere.

”RVV are mai multe elemente, informația care o conține trebuie să fie una amplă. Deci, date nu numai despre potențialul de producție al unei vinării, dar și alte informații. De exemplu, acum câteva zile, s-a epuizat termenul când trebuiau să fie declarate stocurile. Mărimea acestora influențează la stabilirea prețurilor, inclusiv, a celor de achiziționare a strugurilor noi. Consumatorul, fie el din piața externă sau cea internă, trebuie să cunoască ”mișcarea vinului”, detaliile ce deosebesc un vin de altul”, a adăugat el.

Gheorghe Arpentin a spus că vinurile moldovenești sunt procurate cel mai mult în Polonia (19 la sută din exportul de vinuri), Cehia, Federația Rusă, China, Ucraina, Canada, Kazahstan.

”Lucrăm împreună cu unul din partenerii noștri, Agenția de Dezvoltare Rurală ”ACSA”, ca în timpul apropiat să fie posibilă înregistrarea prin internet a întreprinderilor vitivinicole, a mai adăugat el, invitând repetat producători de vin și de struguri să se înregistreze în RVV.

Înregistrarea în RVV a început în 2016. RVV a fost elaborat printr-un proiect finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) şi USAID.