Transparenţa decizională şi accesul la informaţie, predate la Primăria din Străşeni
https://www.ipn.md/ro/transparenta-decizionala-si-accesul-la-informatie-predate-la-primaria-din-strase-7967_993206.html
Autorităţile publice locale ar trebui să ofere o atenţie mai mare asigurării accesului la informaţie şi transparenţei în procesul decizional. Despre aceasta a vorbit Vasile Cioaric, coordonator de proiecte a Centrului CONTACT, în cadrul unui training de două zile la Primăria din Străşeni, transmite Info-Prim Neo.
„Avem un corp nou de consilieri. Foarte multe din consiliile locale s-au schimbat, mai mult de jumătate dintre noii aleşi locali au nevoie de cunoştinţe în ceea ce priveşte transparenţa în procesul decizional. Consilierii trebuie să înţeleagă că doar prin implicarea publicului în procesul decizional pot să asigure aprobarea unor decizii eficiente, decizii care cu adevărat vor corespunde necesităţilor populaţiei”, a declarat Vasile Cioaric.
Potrivit coordonatorului de proiecte a Centrului CONTACT, este important ca aleşii locali să înţeleagă că o decizie care nu este consultată cu populaţia are mai puţine şanse să fie acceptată, mai ales dacă se referă la unele măsuri nepopulare de majorare a tarifelor sau impozitelor locale.
Potrivit lui Vasile Cioaric, consilierii şi funcţionarii de la Străşeni întreprind anumite măsuri de asigurare a transparenţei procesului decizional, dar sunt încă multe lucruri de făcut.
Iness Sîrcu, consilier PL în Consiliul local Străşeni, a fost de acord că, pentru a asigura transparenţa procesului decizional, este important să existe o comunicare continuă cu cetăţenii, dar e nevoie şi de echipament, care să faciliteze acest proces, şi de persoane bine instruite.
Training-ul „Consolidarea capacităţilor autorităţilor publice locale prin instruirea aleşilor locali” a avut loc în cadrul proiectului „Monitorizarea alegerilor şi educaţia alegătorilor din Republica Moldova – consolidarea capacităţilor şi dezvoltarea reţelelor internaţionale”.
Proiectul este implementat de către Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte, din care face parte şi Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a Organizaţiilor Neguvernamentale din Republica Moldova − CONTACT, în parteneriat cu Asociaţia European Exchange, fiind finanţat de Uniunea Europeană.