logo

Transparency International - Moldova: activităţi în 2010


https://www.ipn.md/ro/transparency-international-moldova-activitati-in-2010-7542_1064719.html

Transparency International - Moldova: activităţi în 2010  

Cercetări

-                      Studiul calităţii sistemului de petiţionare în 15 instituţii publice centrale

-                      Studiul privind tratarea conflictelor de interese în 15 instituţii publice centrale

-                      Studiu privind corupţia în sistemul energetic

Activităţi de monitorizare

Monitorizarea implementării Strategiei naţionale de prevenire şi combatere a corupţiei.

Monitorizarea implementării hotărîrii Curţii de Conturi nr.18 din 21.05.2009 privind Raportul auditului regularităţii gestionării patrimoniului public prin locaţiune/arendă la Ministerul Culturii şi Turismului pe anul 2008.

Expertiza legislaţiei anti-corupţie. La acest compartiment, TI-Moldova a prezentat:

-   Propuneri la legislaţia Republicii Moldova cu privire la declararea veniturilor şi proprietăţii;

- Aviz la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Codului contravenţional şi Legii privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii demnitarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere);

- Aviz la proiectul Hotărîrii Parlamentului cu privire la aprobarea Planului naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2010-2013;

- Aviz la proiectul Legii cu privire la Comisia Principală de Etică, structura  şi modul de funcţionare a acesteia şi proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la  sistemul de salarizare în sistemul bugetar;

- Aviz la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Legii cu privire la conflictul de interese, Codului penal, Codului contravenţional);

- Aviz la solicitarea de a examina oportunitatea modificării Legii privind Codul de Conduita a functionarului public;

- Propuneri pentru Programul de activitate a Guvernului RM Integrarea Europeană: libertate, democtaţie, bunăstare pentru 2011-2014 în domeniul prevenirii corupţiei.

Instruirea anti-corupţie a angajaţilor din administraţia publică centrală şi locală, oamenilor de afaceri şi societăţii civile

Colaboratorii TI-Moldova au prezentat 63 seminare cu participarea a circa 1788 persoane, tematica seminarelor fiind axată pe subiectele: promovarea eticii în serviciul public, tratarea conflictelor de interese în serviciul public, perfecţionarea sistemului petiţionar drept cale de prevenire a corupţiei, cadrul legal internaţional şi naţional de prevenire şi combatere a corupţiei.

Instruirea formatorilor

În colaborare cu Direcţia politică de cadre a Cancelariei de Stat, a fost organizată o instruire pentru 25 specialişti în resurse umane din administraţia publică locală la tema „Promovarea principiilor şi normelor etice în serviciul public” (7 mai 2010). Ulterior persoanele instruite au citit 83 lecţii la subiectul în cauză în localităţile RM, numărul total al participanţilor fiind 1808 persoane.

Susţinerea jurnalismului de investigaţie

A fost organizat concursul “Reflectarea fenomenului corupţiei în presa scrisa”. Prin acest concurs     TI-Moldova şi-a pus scopul de a încuraja jurnaliştii să reflecte argumentat fenomenul corupţiei şi să formeze în societate o atitudine intolerantă faţă de acest fenomen.

Activitatea Liniei Fierbinţi

O importanţă deosebită în activitatea TI – Moldova revine Liniei fierbinţi anticorupţie, prin intermediul căreia solicitanţii beneficiază de consultaţii juridice gratuite, fiind informaţi asupra legislaţiei în vigoare, inclusiv a modalităţilor de exercitare şi valorificare a drepturilor pe cale judiciară şi extrajudiciară. Beneficiarilor li se acordă asistenţă la întocmirea actelor juridice necesare denunţării actelor de corupţie, ulterior TI – Moldova monitorizează procesul de examinare a petiţiilor depuse. În 2010 au fost consultaţi 654 de cetăţeni, juriştii TI-Moldova au expediat 90 de adresări în diverse instanţe pentru a fi soluţionate cazurile enunţate de cetăţeni. Au fost efectuate 26 deplasări în teritoriu (12 în raioane şi 14 în sate) în cadrul cărora au fost consultate 175 persoane.

Campania de sensibilizare a publicului privind pericolele corupţiei

În vederea sensibilizării publicului privind pericolele corupţiei TI-Moldova a participat la peste 40 emisiuni radio si TV, la canalele de televiziune fiind difuzate spoturi publicitare anti-corupţie.

TI-Moldova a organizat doua zile anti-corupţie la taberele de vară pentru tineret din Răculeşti şi Ivancea (numărul total de participanţi – 96).

Sub egida Guvernului RM şi în parteneriat cu radio KISS FM, a fost realizat concertul “NU CORUPŢIEI!” (Summer Fest), un eveniment social conceput să promoveze intoleranţa faţă de corupţie şi să susţină eforturile statului în lupta cu acest fenomen.

În acelaşi scop a fost desfăşurată Expoziţia de caricatură anti-corupţie în Grădina publică Ştefan cel Mare şi la agenţia de presă Info Prim Neo. 

Au fost diseminate diverse materiale promoţionale anti-corupţie: postere – 2000, albume si agende de caricatură anti-corupţie – 2000, calendare de buzunar – 36,000, timbre poştale – circa 2000, tricouri cu slogane anti-corupţie – 600, flyere cu caricaturi şi cuvinte înaripate care mobilizează la participarea la alegeri – 45,000 bucăţi.

Participări la conferinţe, evaluări de ţară, discuţii cu misiuni de experţi din străinătate – 19 evenimente.

Publicaţii

- Ia. Spinei, Tratarea conflictelor de interese în serviciul public: evoluţie sau stagnare? (tiraj 1170 ex.);

- E. Obreja, Sistemul de petiţionare: monitorizare şi perfecţionare (tiraj 500 ex.);

- Jurnaliştii contra corupţiei, vol.7 (tiraj 500 ex.);

- Pictorii contra corupţiei, vol. 10 şi 11 (tiraj 1000 ex.);

- Dreptul la petiţionare: modalităţi de exercitare (tiraj 12 mii ex.).

Buletinul Informaţional: Au fost publicate 12 ediţii lunare ale Buletinului Informaţional al TI-Moldova, distribuit în 16 regiuni ale Republicii Moldova (numărul total 24,000 exemplare). Buletinul conţine rapoarte ale instituţiilor publice, acte normative ce ţin de prevenirea si combaterea corupţiei, articole din presă, comunicate de presă şi digest-uri ale cercetărilor TI-Moldova.

Bugetul total al TI-Moldova în 2010: 165,941 Euro. Finanţatori: Guvernul Olandei (107,321 Euro), Guvernul Germaniei (42,970 Euro),  Fundaţia Soros – Moldova (16,200 Euro)