logo

Transparency International: lansarea Indicelui Perceperii Corupţiei 2012


https://www.ipn.md/ro/transparency-international-lansarea-indicelui-perceperii-coruptiei-2012-7542_1065006.html

                                                                                          

  COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Telefoane de contact: +373 22 20-34-84

Fax: +373 22 23-78-76

 

Transparency International: lansarea Indicelui Perceperii Corupţiei 2012

La 5 decembrie 2012, Berlin, Transparency International a lansat Indicele Perceperii Corupţiei 2012       (IPC 2012). Potrivit Transparency International, corupţia continuă se devasteze societăţile din întreaga lume. „Guvernele trebuie să integreze acţiuni anticorupţie în luarea tuturor deciziilor publice. Priorităţile includ aplicarea unor reguli clare în procesul de lobbysm şi de finanţare a partidelor politice, precum şi transparentizarea cheltuielilor publice”, a remarcat Huguette Labelle, Preşedintele Transparency International.

În anul 2012 Transparency International a aplicat o nouă metodologie de calcul  a IPC, avantajul principal al  căreia este simplitatea, IPC fiind calculat ca o medie aritmetică a indicilor din mai multe surse (pentru ca o ţară să fie inclusă în acest clasament, este necesar de a avea cel puţin trei surse de informaţie).

IPC este un indice agregat care reflectă nivelul perceperii corupţiei în diferite ţări ale lumii, el se poziţionează în funcţie de gradul în care corupţia este percepută în rândul funcţionarilor publici şi al politicienilor. Indicele se calculează la o scară de la 0 până la 100, unde 0 semnifică „total corupt”, iar 100 – „lipsit de coruptie”.  

Clasamentul IPC 2012 include 176 ţări. Cel mai înalt scor l-au înregistrat Danemarca, Noua Zelandă şi Finlanda (90 puncte). În partea de jos a clasamentului s-au poziţionat Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia (8 puncte).  Este de remarcat că 2/3 din ţările incluse în clasament au un scor al IPC mai jos de 50 puncte, ceea ce atestă o situaţie destul de gravă în prevenirea şi combaterea fenomenului corupţiei.

IPC în Republica Moldova

Potrivit IPC2012, Republica Moldova a înregistrat un scor de 36 puncte, plasându-se pe locul 94 din 176 ţări incluse în clasament. Comparativ cu 2011, Moldova s-a ridicat în clasament cu 18 pozitii, din care 5 pozitii s-au datorat faptului că 5 tari (Macau, Samoa, Vanuatu,  Kiribati  şi  Tonga) nu au fost incluse în clasamentul din acest an. De remarat este că poziţia ţărilor din vecinătate în acest clasament este următoarea: România – 66, Bulgaria – 75, Ucraina –  144, Rusia – 133, Georgia – 51.

O uşoară ameliorare a situaţiei în Republica Moldova este confirmată şi de cercetările Transparency International – Moldova. Studiul „Corupţia în Republca Moldova: percepţii şi experienţe ale reprezentanţilor gospodăriilor casnice şi oamenilor de afaceri” (2012) atestă că, în pofida faptului că populaţia percepe corupţia drept unul din cele mai mari impedimente pentru dezvoltarea economică, socială şi democratică a ţării, volumul plătilor neofiiale rămânând înalt, există unele tendinţe pozitive care arată că toleranţa faţă de acest fenomen scade. Astfel, creşte ponderea respondenţilor care ar refuza categoric să ofere mită; sporeşte ponderea celor care consideră inadmisibilă aceptarea plăţilor neoficiale. Deşi o mare parte din oamenii de afaceri sunt nesatisfăcuţi de climatul antreprenorial, s–a diminuat timpul dedicat de antreprenori soluţionării problemelor cu instituţiile statului; a scăzut numărul controalelor din partea reprezentanţilor statului; a cresut ponderea oamenilor de afaceri care vorbesc despre un comportament regulamentar al inspectorilor fiscali în cadrul contoalelor efectuate de aceştia.

Scăderea toleranţei faţă de corupţie impune mai multe cerinţe faţă de reprezentanţii tuturor ramurilor puterii de stat. Combaterea corupţiei urmează a fi focusată în sistemul judiciar, pentru a consolida statul de drept şi asigura supremaţia legii, în executiv –­ pentru a stimula creşterea eonomică şi spori veniturile bugetare, în legislativ – pentru a reabilita imaginea acestui organism şi a pune capăt disputelor scandaloase privind corupţia în rândul deputaţilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detalii privind Indicele Perceperii Corupţiei 2012 al Transparency International sunt disponibile pe www.transparency.org.