logo

Transparency International: lansarea Indicelui Perceperii Corupţiei 2011


https://www.ipn.md/ro/transparency-international-lansarea-indicelui-perceperii-coruptiei-2011-7542_1064850.html

                                                                             

                                        Transparency International: lansarea Indicelui Perceperii Corupţiei 2011

La 1 decembrie 2011, Berlin, Transparency International a lansat Indicele Perceperii Corupţiei 2011 (IPC 2011). Potrivit Transparency International, corupţia continuă să afecteze multe ţări din lume, ceea ce atestă că unele guverne au eşuat în contracararea acestui fenomen. Protestele din întreaga lume, de multe ori alimentate de corupţie şi de instabilitate economică, au arătat că cetăţenii consideră că liderii politici şi instituţiile publice nu sunt nici suficient de transparente, nici responsabile.

IPC este un indice agregat care reflectă nivelul perceperii corupţiei în diferite ţări ale lumii şi le poziţionează în funcţie de gradul în care corupţia este percepută în rândul funcţionarilor publici şi al politicienilor. El se calculează la o scară de la 0 până la 10, unde „0” semnifică cel mai înalt, iar „10” – cel mai scăzut nivel al perceperii corupţiei.

IPC 2011 a fost estimat în baza a 17 cercetări/studii (inclusiv 4 surse noi) efectuate de 13 instituţii internaţionale notorii: Bertelsmann Transformation Index; Bertelsmann Sustainable Governance Indicators (sursă nouă); Economist Intelligence Unit Country Risk Service; Freedom House Nations in Tranzit; Global Insight Country Risk Ratings; IMD Competitiveness Yearbook 2010-2011; Political Risk Services International Country Risk Guide (sursă nouă); Transparency International Bribe Payers Survey (sursă nouă); World Bank Country Performance and Institutional Assessment; World Economic Forum Executive Opinion Survey 2010-2011; World Justice Project Rule of Law (sursă nouă).

Clasamentul IPC 2011 include 183 ţări. Cel mai înalt scor l-au înregistrat Noua Zelandă (9,5 puncte), Danemarca (9,4 puncte) şi Finlanda (9,4 puncte). În partea de jos a clasamentului s-au poziţionat Coreea de Nord (1,0 puncte) şi Somalia (1,0 puncte).  Este de remarcat că 2/3 din ţările incluse în clasament au un scor al IPC mai mic de 5 puncte, ceea ce atestă o situaţie destul de gravă în prevenirea şi combaterea fenomenului corupţiei.

IPC în Republica Moldova

La evaluarea IPC 2011 pentru Republica Moldova au fost utilizate 8 surse:

·         Bertelsmann Transformation Index (Bertelsmann Foundation);

·         Country Risk Service (Economist Intelligence Unit);

·         Nations in Tranzit (Freedom House);

·         Country Risk Ratings (IHS Global Insight);

·         International Country Risk Guide (Political Risk Services Group);

·         Country Performance and Institutional Assessment (World Bank);

·         Executive Opinion Survey (World Economic Forum) 2010, 2011.

 

Potrivit IPC 2011, Republica Moldova a înregistrat un scor de 2,9 puncte, plasându-se pe locul 112 din 183 ţări incluse în clasament (pentru comparaţie, în anul 2010, Republica Moldova a avut un scor al IPC de 2,9 puncte şi s-a clasat pe locul 108 din 178 ţări incluse în  clasament).

Pe parcursul anului 2011 Republica Moldova a înregistrat unele schimbări pozitive în ceea ce priveşte cadrul legal anticorupţie. Au fost adoptate modificări la Legea cu privire la conflictul de interese şi Legea privind Codul de conduită a funcţionarului public, a fost adoptată Strategia Naţională Anticorupţie pentru anii 2011-2015 (SNAC), a fost elaborat şi transmis în Parlament proiectul Strategiei de reformare a sistemului judiciar. Este în proces de dezbateri proiectul Strategiei de reformare a CCCEC.

Cu toate acestea, nu au fost întreprinse suficiente măsuri care ar putea influenţa vizibil situaţia în prevenirea şi combaterea corupţiei. Procesul de adoptare a SNAC a durat 7 luni, Grupul de Monitorizare a SNAC nu a activat în decurs de 11 luni, deci nu a exercitat o presiune asupra instituţiilor statale pentru a aplica eficient politici de prevenire şi combatere a corupţiei. Cu o mare întârziere a fost aprobată noua componenţă a Grupului de monitorizare a SNAC.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detalii privind Indicele Perceperii Corupţiei 2011 al Transparency International sunt disponibile la www.transparency.org/surveys/cpi