logo

Traian Băsescu: România va rămâne partenerul fără rezerve al Moldovei în aderarea la UE


https://www.ipn.md/ro/traian-basescu-romania-va-ramane-partenerul-fara-rezerve-al-moldovei-7965_1006607.html

România va continua să fie partenerul fără rezerve al Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Republica Moldova nu are altă alternativă decât parcursul european. Declaraţia aparţine preşedintelui României, Traian Băsescu, transmite IPN.

Preşedintele României a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că vizita pe care o face la Chişinău este într-un moment extrem de important pentru viitorul Republicii Moldova. „Republica Moldova se pregăteşte pentru cel mai mare succes al procesului declanşat cu destui ani în urmă, acela de apropiere şi viitoare integrare în Uniunea Europeană, şi anume semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi parafarea Acordului de Liber Schimb. Se va întâmpla acest lucru la Vilnius, în 27-28 noiembrie anul acesta, cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului român a spus că apropierea acestui moment este meritul poporului Republicii Moldova şi al politicienilor care cred în soluţia europeană. „Nu vreau să vorbesc despre alternative. În opinia mea, Republica Moldova nu are altă alternativă la drumul pe care să şi-l aleagă, decât drumul european. Nu am constatat în istoria Republicii Moldova altă locaţie a acestui pământ decât cea europeană”, a mai menţionat Băsescu.

Şeful statului român a dat asigurări că România va rămâne în continuare un avocat fără rezerve în ceea ce priveşte drumul european al Moldovei şi totodată va respecta  opţiunea de neutralitate militară a ţării. Niciodată, România nu a pus problema unei alte abordări decât cea pe care constituţional a avut-o Republica Moldova.

Traian Băsescu efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, miercuri, 17 iulie, la invitaţia omologului său, Nicolae Timofti.