România şi Moldova vor institui o structură permanentă orientată exclusiv pe implementarea proiectelor comune. La o conferinţă de presă, preşedintele României, Traian Băsescu, a spus că este nevoie de o astfel de structură pentru că proiectele comune se pierd în birocraţie, prin ministere, fără a fi finalizate, transmite IPN.
Traian Băsescu a spus că ideea a venit după ce s-a constat că unele proiecte nu sunt duse până la capăt. Un exemplu ar fi proiectul de 20 de milioane de euro, finanţat de către Guvernul României, pentru modernizarea şcolilor din Republica Moldova.
„Aici trebuie să spun că am constat că se plimbă responsabilitatea de la un guvern la altul. Dacă vom întreba la Bucureşti, ni se va spune că nu au venit datele de la Chişinău. Dacă vom întreba la Chişinău, ni se va spune că Bucureştiul nu ne-a răspuns încă”, a remarcat preşedintele României, după o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Se propune ca structura moldo-română să fie compusă din opt persoane, patru mandatate de către Guvernul de la Chişinău şi patru de către Guvernul de la Bucureşti. „Această structură va face ca transferul birocratic de responsabilitate de pe un mal pe altul a Prutului să nu mai fie o realitate”, a spus preşedintele român. În opinia sa, această structură va avansa viteza şi amploarea de implementare a proiectelor.