logo

Traian Băsescu: Este prematur ca Moldova să depună cerere de aderare la UE


https://www.ipn.md/ro/traian-basescu-este-prematur-ca-moldova-sa-depuna-cerere-de-aderare-la-ue-7965_1019372.html

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, crede că Republica Moldova ar primi refuz dacă ar depune acum cererea de aderarea la UE. În opinia sa, este un pas prematur, ţara are foarte mult de muncit ca să ajungă la standardele necesare integrării europene. „Cine vinde iluzii că semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE echivalează cu perspectivă europeană garantată ori nu ştie despre ce vorbeşte, ori ştie, dar nu consideră necesar să spună lucrurilor pe nume. De aceea, în opinia mea, şi având în vedere situaţia din regiune, Republica Moldova trebuie să aibă alternative”, a declarat Traian Băsescu la o conferinţă de presă susţinută vineri la Chişinău, transmite IPN.

Traian Băsescu a menţionat că lecţia Ucrainei, cu reacţia dură a Moscovei în momentul în care a încercat să se îndrepte spre UE şi NATO, este o lecţie de care trebuie să se ţină cont, pentru că Moscova nu va accepta ca state precum Ucraina sau Moldova să se integreze în sistemele de securitate NATO şi nu va accepta cu uşurinţă integrarea în sistemele economice ale UE. Băsescu a mai spus că este bine ca Moldova să aibă şi scenariul unirii fortuite cu România, a unirii de nevoie, pentru a nu reveni într-un sistem controlat de Moscova.

Întrebat despre importanţa voinţei politice în implementarea reformelor şi lupta împotriva corupţiei, acesta a spus că voinţa politică contează enorm, ea accelerează sau decelerează procesele. România a avut nevoie de 14 ani pentru a intra în UE după semnarea Acordului de Liber Schimb pentru că au fost fluctuaţii în abordarea politică. Pregătirea începerii negocierilor de intrare în UE este o chestiune de reformare a instituţiilor, iar prima responsabilitate o au politicienii.

Întrebat despre cum ar trebui să fie reformat sistemul de justiţie din Moldova încât să existe şi aici un DNA ca cel din România, Traian Băsescu a spus că este o chestiune de timp, dar este nevoie în primul rând de legislaţie, instruirea procurorilor şi judecătorilor cu privire la prevederile noii legislaţiei. Problema-cheie este să fie numiţi oamenii potriviţi în sistemul judecătoresc. „Trebuie să fie găsiţi oameni determinaţi, să fie independenţi şi să răspundă doar în faţa legii. Şi noi am crezut că nu găsim oameni, dar trebuie luat în vedere şi următorul lucru, că sisteme de justiţie perfecte nu există, dar o justiţie bună, care să dea certitudinea că marea parte a deciziilor instanţei sunt corecte, trebuie creată. Pentru că nici măcar nu este o problemă de intrare în UE. Este problema de funcţionare a unui stat în favoarea cetăţenilor săi. Şi aici este o decizie politică. Politicienii trebuie să decidă că nu se mai pot implica în justiţie”, a adăugat fostul preşedinte al României.

Cât priveşte diferendul transnistrean, Traian Băsescu a spus că Federaţia Rusă nu va pleca din regiunea transnistreană, cum nu va pleca nici din Crimeea sau din estul Ucrainei. Cu referire la UTA Găgăuzia, fostul preşedinte român a spus că este un punct fierbinte pe harta Republicii Moldova, iar un focar nu este cel mai bun lucru pentru securitatea ţării. Guvernarea de la Chişinău ar trebui să atragă în deciziile politice reprezentanţii minorităţilor găgăuze după exemplul României cu minoritatea maghiară. Nu trebuie reticenţă faţă de Găgăuzia, ci deschidere, a spus Traian Băsescu.

Întrebat ce părere are despre guvernul minoritar condus de Chiril Gaburici, Băsescu a răspuns scurt: „E un Guvern”. Ulterior a mai spus că şi-ar fi dorit ca şi liberalii lui Ghimpu să facă parte din executiv, în mod special în perioada în care voinţa politică este fundamentală pentru implementarea reformelor.