Mersul cu colindul, împărțirea cadourilor, pregătirea mesei festive sunt printre cele mai răspândite și cunoscute tradiții de Crăciun.
Colindatul este una dintre cele mai vechi tradiţii, care se mai respectă şi astăzi. Copii, tineri sau chiar adulți merg din casă în casă pentru a colinda. Colindele sunt cântece tradiționale care vestesc Nașterea Domnului.
Din cele mai vechi timpuri, gospodinele la Crăciun coc Crăciunei. Aceste copturi au formă de cifra 8 neîncheiată în partea de jos, cu brațele lăsate în jos. Crăciunelul se ține la icoană până la ieșirea plugurilor.
De-a lungul timpului s-au format mai multe tradițiile şi obiceiurile populare, nu toate cu substrat creștin. Conform unor credințe, pe masa de Crăciun trebuie să fie 12 feluri de bucate, ceea ce simbolizează, pe de o parte, cele 12 luni ale anului, dar şi apostolii care l-au urmat pe Iisus Hristos. La Crăciun nu există casă de gospodar fără bucate din carne, mâncare de păsare, răcitură.
Există credința că în ziua de Crăciun păsările şi animalele trebuie hrănite pe săturate ca pe parcursul întregului an să fie sănătoase și ca să dea mai multe ouă, lapte și lână.