logo

Totalurile primei sesiuni a noului Parlament: pro și contra. Dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/totalurile-primei-sesiuni-a-noului-parlament-pro-si-contra-8004_1067561.html

Deși există anumite rezerve și deși s-a dorit mai mult, totuși, în prima sesiune a actualului Parlament, au existat realizări – a dispărut frica din societate, a fost deblocată asistența financiară externă și au fost adoptate mai multe legi și hotărâri necesare. Astfel caracterizează totalurile primei sesiuni a noului Parlament reprezentanții majorității parlamentare. În același timp, reprezentantul opoziției susține că nu vede decât un haos și lipsa unui program foarte clar care să fie îndreptat pe abordarea și soluționarea problemelor cetățenilor. Opiniile au fost exprimate la dezbaterile publice cu tema: „Totalurile primei sesiuni a noului Parlament: pro și contra”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că atunci când vine vorba despre rezultatele unei sesiuni parlamentare, trebuie pornit de la obiectivele pe care și le-au formulat cei care guvernează țara. Și acele obiective încep de la înțelegerea politică dintre cele două formațiuni – PSRM și ACUM. „Înțelegerea politică, ulterior, a fost tradusă într-o hotărâre de Parlament, care se numește Declarația Parlamentului privind dezoligarhizarea țării. În baza acestei declarații a fost adoptat un program de guvernare pe o perioadă nedefinită!, a spus el.

„Dacă am da o apreciere globală la ce s-a întâmplat în această perioadă de două luni și jumătate, am putea spune că am trăit în „rai”, dar „rai” e acronim. Se descifrează așa – Revizuirea, Ancheta și Inventarierea. Deci, astea au fost principalele lucruri cu care s-a ocupat și Parlamentul și Guvernul”, a notat expertul, aducând unele exemple prin care a fost revizuit cadrul legal, după plecarea fostei guvernări.

De asemenea, au fost create comisiile parlamentare de anchetă: „cea cu privire la investigarea fraudei bancare, cea cu privire la concesionare și cu privatizarea bunurilor statului etc”. Un alt bloc al activității parlamentare s-a referit la inventariere, mai exact la „moștenirea lăsată de către fosta guvernare”. Expertul a menționat că principalele argumente în favoarea inventarierii au ținut de faptul că multe dintre proiectele și legile adoptate de fosta guvernare, mai ales cele dinaintea alegerilor, au avut un caracter preponderent electoral, iar impactul a fost neclarificat. Expertul a mai spus că după două luni și jumătate, acea coaliție pe care mulți au numit-o nefirească, s-a dovedit a fi destul de viabilă. Mai mult, componentele acesteia ajung la concluzia că este nevoie de un nou acord, pentru că anumite sarcini trasate au fost atinse.

Grigore Novac, deputat din Fracțiunea Partidului Socialiștilor, este de părere că perioada examinată a fost una prea scurtă pentru a avea rezultate foarte mari. În opinia sa, cu certitudine a luat prea mult timp formarea organelor de lucru ale Parlamentului. În ședința din 8 iunie deputații au fost nevoiți să lucreze chiar și pe întuneric și acest fapt a surprins și ambasadorii prezenți la acea ședință. Parlamentarul spune că este clar că deconectarea curentului electric a fost făcută la indicația fostei guvernări. Însă chiar și așa, până la urmă, s-a reușit formarea organelor de conducere, formarea comisiilor de profil etc.

Ulterior, deputații s-au axat pe anumite lucruri, fără de care carul nu putea fi mișcat din loc. Din aceste considerente, spune deputatul, capacitatea Parlamentului de a lucra și de a arăta rezultate importante, abia urmează în sesiunea imediat următoare. Potrivit lui, pe lângă sesiunea ordinară, care s-a încheiat, a existat și sesiunea extraordinară, în care s-au reușit lucruri importante. Desigur, deputații și-au dorit mai mult, însă până la urmă nu este o competiție pentru cantitate, ci accentul se pune pe calitatea proiectelor promovate”, a spus Grigore Novac.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, deputat din Fracțiunea ACUM, Platforma DA, a spus că, evident, societatea și-a dorit mai mult. „Dar totuși în două luni noi nu putem să nu recunoaștem și chiar și oponenții noștri nu pot să nu recunoască – s-a schimbat atmosfera în societate, s-a schimbat aerul. Frica aceasta cu care au trăit, mai ales ultimii trei ani, oamenii, a dispărut”, susține Alexandru Slusari, menționând că dispariția fricii este prima reușită a noii guvernări. În al doilea rând, potrivit parlamentarului, în două luni este rezolvată problema deblocării asistenței financiare externe.

Liderul Fracțiunii Platforma DA, ACUM, a declarat că în mare parte a fost realizat acel acord temporar al majorității, care a fost semnat pe 8 iunie. „Acest acord a fost realizat în proporție de 90%. Eu consider că, pentru aceste două luni, activitatea, reieșind din moștenirea și modul în care noi am preluat guvernarea, rezultatele sunt relativ bune. Dar repet, eu am și anumite rezerve vizavi de activitatea Parlamentului, și față de activitatea majorității și noi trebuie să fim sinceri cu cetățenii”, a menționat Alexandru Slusari.

Vladimir Cebotari, deputat din Fracțiunea Partidului Democrat, a declarat că din afara guvernării lucrurile sunt văzute un pic altfel. „Noi vedem haos, noi vedem lipsa unui program foarte clar care să fie îndreptat pe abordarea și soluționarea problemelor cetățenilor. Noi vedem nepotism, așa cum Moldova nu a mai văzut – demiteri de profesioniști și angajarea în funcții a cumetrilor, a soților, rudelor, fraților, surorilor și așa mai departe. Am văzut ce înseamnă pentru guvernare depolitizarea Curții Constituționale. Exact pe același exemplu s-au produs toate schimbările și în Guvern, și în oricare alte instituții”, a menționat parlamentarul.

Potrivit lui, „această guvernare s-a ocupat de sărăcirea oamenilor, prin taxe, prin distrugerea proiectelor bune, prin excluderea scutirilor personale și multe alte acțiuni”. „Creștere de tarife, prețuri. O să vedem ce inflație o să avem, dragi colegi. O să vedem ce o să ne putem permite noi la sfârșitul perioadei sau cel puțin în iarnă. Am văzut răzbunări, am văzut foarte multă ură, am văzut o emanație nebună de ură”, a declarat Vladimir Cebotari. Potrivit lui, „niciun caz răsunător nu fost descoperit, se produc omoruri, un om cunoscut s-a sinucis”. În opinia sa, nu este vorba despre suicid, ci determinare la suicid din cauza presiunilor. Deputatul a declarat că din aceste considerent el nu crede că acesta este aerul libertății.  

La dezbateri au fost invitați și reprezentanții fracțiunilor Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului „Șor”, care nu au dat curs invitației.

Dezbaterile publice „Totalurile primei sesiuni a noului Parlament: pro și contra”, ediția a 115-a face parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.