logo

Tot mai mulţi ucraineni optează pentru aderarea ţării la NATO şi UE, însărcinat cu afaceri


https://www.ipn.md/ro/tot-mai-multi-ucraineni-opteaza-pentru-aderarea-tarii-la-nato-si-ue-insarcinat-c-7965_1022118.html

Spre deosebire de legea supremă a Republicii Moldova, Constituţia Ucrainei nu stipulează că ţara are statut de neutralitate, iar după un an şi jumătate de „agresiune rusă” tot mai mulţi ucraineni optează pentru aderarea ţării la NATO. Despre aceasta a comunicat însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova, Ghenadii Altuhov, într-un interviu la Radio Moldova, transmite IPN.

Diplomatul ucrainean a spus că majoritatea populaţiei Ucrainei tinde acum spre UE şi structurile euro-atlantice. Se poate spune că situaţia se schimbă sub presiunea evenimentelor din estul ţării. Altuhov apreciază că acest lucru „este rezultatul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei”.

Oamenii din Ucraina văd foarte clar că, fără sprijinul partenerilor europeni, dar şi din restul lumii, Ucraina va fi complet acaparată de Rusia şi va pierde posibilitatea de a alege politica sa internă şi externă. „Avem nevoie de sprijin mai activ, inclusiv prin livrarea de arme, pentru a putea opri invazia Rusiei şi a proteja valorile europene”, a menţionat Ghenadii Altuhov.

Diplomatul ucrainean a subliniat că agresiunea Rusiei a unit toate etniile din Ucraina şi acestea îşi doresc apărarea ţării în care locuiesc. „Nu vedem că alte etnii să aibă alte poziţii”, a spus Ghenadii Altuhov.

Diplomatul a mai spus că a existat presiune directă din partea Moscovei ca Ucraina să aleagă Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, şi nu UE. „Nu este un secret, au fost făcute declaraţii publice şi s-a făcut politică directă, s-au impus embargouri la produsele foarte importante pentru exportul din Ucraina. De altfel, aceasta s-a făcut şi în raport cu Republica Moldova”, a specificat Ghenadii Altuhov.

În ceea ce ţine de apropierea Ucrainei de dezideratul de a obţine regim liberalizat de vize cu UE, Altuhov a menţionat că este o problem mare pentru Ucraina, care, din păcate, nu s-a apropiat de acest moment. Spre deosebire de Republica Moldova, care a început a elibera exclusiv paşapoarte biometrice din 2011, Ucraina a lansat acest proces abia în anul curent şi doar câteva mii de cetăţeni ucraineni au paşaport biometric acum, ceea ce e extrem de puţin raportând la numărul populaţiei.