logo

Titularii de patentă nu sunt gata să renunțe la modul lor de activitate


https://www.ipn.md/ro/titularii-de-patenta-nu-sunt-gata-sa-renunte-la-7966_1094529.html

Deținătorii de patentă sunt revoltați de faptul că dreptul de activitate le-a fost prelungit doar până în iulie 2023 și de faptul că alte patente nu mai pot fi eliberate. Aceștia susțin că statul „mână” comercianții în economia tenebră, cerând de la ei ceea ce nu pot asigura. Nemulțumirile au fost exprimate în cadrul unei întrevederi cu conducerea Ministerului Economiei. Autoritățile, la rândul lor, le spun că este timpul să treacă la o activitate independentă, având și un aparat de casă modern, care să le facă legătura directă cu FISC-ul, transmite IPN.

Olga Ceapchi, lidera grupului de inițiativă al patentarilor din Ștefan Vodă, spune că ei sunt acuzați de parcă ar fi cei mai mari afaceriști, criminali, contrabandiști și că toate oalele sunt sparte de capul lor. Or, nu vor decât să poată munci. Își plătesc la timp toate contribuțiile și nu ar trebui să fie lipsiți de oportunitatea de a desfășura activitate de întreprinzător.

Reprezentanta asociației din Căușeni, Eleonora Herghelegiu-Ţurcanu, susține că autoritățile vorbesc frumos despre activitatea independentă, dar în realitate, oamenii în piață se confruntă cu totul altceva. Au fost situații în care la temperaturi scăzute aparatul de casă pur și simplu nu funcționează. Femeia a mai spus că doar atunci când vor vedea că într-adevăr sunt asigurate condiții decente pentru activitate, doar atunci ar fi gata să renunțe la patentă. „Statul ne-a băgat în economie tenebră. Este o discriminare totală atunci când s-a închis și nu se mai eliberează alte patente”, afirmă Eleonora Herghelegiu-Ţurcanu.

Alexandru Vișnevschi, deținător de patentă din Rezina, afirmă că majoritatea firmelor activează cu contabilitate dublă, iar patentarii ajung să ia de la ele mărfuri la prețuri și așa mari, dar la care trebuie să mai pună un adaos comercial ca sa câștige și ei ceva și astfel devin necompetitivi.

Ministrul economiei, Dumitru Alaiba, a remarcat că nu toți cinci mii de patentari pot fi acuzați de încălcări sau de rea intenție. Dar este timpul ca toți să treacă la activitate independentă. Aceasta le oferă posibilitatea comercianților să nu țină borderouri, contabilitate, hârțoage, rapoarte etc. Aceștia urmează să beneficieze de aparat de casă de generație nouă care este conectat direct la FISC. „O dată în trei luni veți primi o recipisă, se calculează 1% din vânzări – mergeți la poștă sau la bancă pentru a achita. Acest procent probabil este mai puțin decât plătiți pentru patentă. Dacă este să vorbim despre bani, dar în același timp haideți să acceptăm că este o parte din normalitate să ai un mic echipament. Apropo, nu trebuie să plătiți pentru el, pentru că vine subvenționat. Din nou este un efort pe care îl facem pentru acești cinci mii de oameni”, explică ministrul.


Termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei, care urma să expire pe 31 decembrie 2022, a fost prelungit până pe 1 iulie 2023. Patenta de întreprinzător este în prezent utilizată în activitățile de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și din autovehicule. De asemenea, este vorba și despre comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone, cu condiția respectării cerințelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea și comercializarea lor.

Experții în economie susțin că acest regim a fost instituit inițial ca o etapă de tranziție pentru ca deținătorii de patente să-și încadreze ulterior activitatea economică în una din formele legale de practicare a activității de întreprinzător. Însă el a fost prelungit repetat cu variate justificări și continuă să existe după 20 de ani de la instituire. Potrivit lor, persistența regimului de activitate în baza patentei este îngrijorătoare, având în vedere faptul că ea este atractivă pentru acte de evaziune fiscală, evitarea raportării, evitarea controalelor, dar și pentru comercializarea mărfurilor de contrabandă și falsificate. Experții consideră că acest termen trebuie să fie definitiv și să nu mai fie extins.