Proiectul de lege înaintat de Ministerul Economiei şi Infrastructurii, privind modificarea unor acte normative ce ţin de activitatea în bază de patentă, nu ţine cont de interesele celor care desfășoară o activitate de întreprinzător micro şi mică, dar lobează interesele unor reţele de magazine mari, care văd întreprinderile mici ca pe un concurent. Sunt declaraţiile făcute de membrii Asociaţiei Micului Business, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.
Preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovanu, a declarat că, în locul unui suport real pentru întreprinderile mici, proiectul „va aduce celor din micul business doar dureri de cap, neclarităţi celor care sunt în afaceri şi celor care vor intra în afaceri”. „Era de aşteptat ca să se elaboreze un program de suport financiar pentru firmele mici, să-si păstreze angajaţii. Tot mai ieftin decât statul să plătească sume enorme pentru armate de şomeri! Se aştepta o liberalizare a activităţii tuturor agenţilor economici pentru a supravieţui crizei instituite, dar de fapt asistăm la un triumf al birocraţiei naţionale”, a spus Eugen Roşcovanu.
Preşedintele Asociaţiei Micului Business a precizat că, în primul rând, se confundă activitatea independentă cu antreprenorul independent. Doar un specialist bun va face diferenţa dintre aceste două noţiuni, iar oamenii de afaceri vor fi astfel pasibili diferitor amenzi. O altă nemulţumire a deţinătorilor de patentă este că se interzice importul, exportul şi alte domenii de activitate în bază de patentă, inclusiv comerţul până în 2022.
Potrivit lui Eugen Roşcovanu, la sfârşitul proiectului de lege este scris că cei care vor trece de la patentă la activitate independentă vor fi scutiți de amenzi, controale pe o perioadă de doi ani. În opinia sa, acest proiect vine numai ca să provoace trecerea oamenilor de afaceri la activitate independentă şi la lichidarea patentei.
Preşedintele Asociaţiei Micului Business susţine că cei din micul business refuză să treacă la forma organizatorico-juridică „Activitate Independentă” pentru că este foarte costisitoare. Acesta mai spune că proiectul în cauză este o lovitură ascunsă îndreptată contra titularilor de patentă şi că acesta nu este ajustat realităţilor din Republica Moldova. „Este o copie fidelă a unui proiect similar din Rusia”, a spus Eugen Roşcovanu.
Eleonora Hergeligiu-Ţurcanu, director al filialei Asociaţiei Micul Business din Căușeni și zona de sud, a remarcat că antreprenorul este obligat să utilizeze echipamente de casă şi control, lucru care la tarabă şi tejghele este practic imposibil de făcut, în opinia sa. „Vă invit lângă mine, să activaţi cu butonaşele aparatului de casă la minus 20, plus 40 de grade Celsius, cu picioarele pe pământ, în pieţele şi satele din Republica Moldova. La minus 20, plus 40… nu cu picioarele pe pământ în Guvern, Parlament şi Preşidenţie”, s-a adresat Eleonora Hergeligiu-Ţurcanu autorităţilor. „Solicităm, în mod urgent, implicare directă în problema cronică a patentarilor. Și din partea Guvernului, şi din partea Parlamentului, şi din partea Preşidenţiei Republicii Moldova”, a adăugat antreprenoarea.
Alexandru Vişnevschi, consilier local şi raional la Rezina, director al filialelor raionului Rezina şi Soldăneşti, a spus că i se creează impresia că „cineva pur şi simplu toacă banii Uniunii Europene, scriind diferite proiecte, neştiind care este situația reală în teritoriu”. „După mine, autorii proiectului, vădit şi direct lobează interesele reţelelor mari de magazine şi vor cu tot dinadinsul să lichideze această activitate care se chemă activitatea în bază de patentă, invocând diferite motive”, a menţionat Alexandru Vişnevschi. Acesta a adăugat că proiectul de lege privind modificarea unor acte normative privind activitatea în bază de patentă, amendamentele propuse la Codul Fiscal şi amendamentele propuse la legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi „nu sunt acordate la realităţile zilei de astăzi”.
Proiectul este la etapa consultărilor publice. Membrii Asociației Micului Business cred că autoritățile ar trebui să renunțe la el.