Ajutorul suplimentar oferit de Uniunea Europeană regiunii transnistrene, în mărime de 60 de milioane de euro, ar acoperi 70% din consumul social pe care l-a avut malul stâng până la criză. Asistența dată va fi condiționată, regiunea transnistreană urmând să-și asume unele lucruri, a precizat premierul Dorin Recean, citat de IPN.
Asistența va fi condiționată de elaborarea unui plan coordonat și acceptat de Guvernul Republicii Moldova, prin care în regiunea transnistreană vor fi actualizate tarifele la energie la prețurile de piață. Companiile mari care exportă produse vor trebui să achite prețurile de piață pentru energie, iar giganții industriali vor fi excluși din pachetul de sprijin.
De asemenea, a precizat premierul, se vor cere acțiuni concrete prin care să se asigure respectarea drepturilor omului și libertăților fundamentale în regiune.
Pachetul anunțat astăzi de UE include sprijin și pentru malul drept. Ajutorul pe termen mediu pentru populație, în valoare de 250 de milioane de euro, este destinat pentru compensații la energia electrică pentru toată populația Republicii Moldova, până în decembrie 2025. Fiecare familie va achita primii 110 KWh consumați la tariful care era înainte de majorările operate. Acest ajutor va constitui în total 151 de milioane de euro.
Pe termen mediu, 15 milioane de euro vor fi oferiți drept compensații pentru afaceri, suplimentar la ajutorul prevăzut de Guvern.
Tot din cele 250 milioane de euro, va fi acoperită integral creșterea facturilor la energia electrică pentru instituțiile de importanță socială: școli, grădinițe, spitale, centre sociale. Pentru această măsură sunt prevăzute 20 de milioane de euro. Totodată, va fi oferită o finanțare suplimentară, în valoare totală de 50 de milioane de euro, pentru proiectele de eficiență energetică, iar pentru a acorda plăți unice persoanelor vulnerabile va fi creat un fond suplimentar.
Este un plan de acțiuni pentru următorii 2 ani, care include eficientizarea energetică a clădirilor, creșterea ponderii energiei regenerabile, soluții de stocare a energiei, finalizarea liniilor de interconectare.
„Când falșii prieteni închid gazul, prietenii adevărați europeni deschid brațele și pornesc ajutoarele. Vom continua să lucrăm împreună cu partenerii noștri din Uniunea Europeană ca să asigurăm independența definitivă a întregii țări de șantajul gazului”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
„Strategia pe care am convenit-o astăzi va ajuta Republica Moldova să se apropie mai rapid de Uniunea Europeană și să se integreze în sistemul energetic al UE. Acest fapt va spori reziliența și independența energetică a Moldovei și va crește investițiile în eficiența energetică”, a spus comisarul european pentru extindere, Marta Kos.
Pachetul UE urmărește, astfel, trei etape de sprijin. Primul a fost suportul financiar de 30 de milioane de euro, alocat Republicii Moldova pentru a depăși efectele crizei umanitare din stânga Nistrului. Din aceste surse, 20 de milioane au fost alocate pentru achiziția gazelor pentru regiunea transnistreană. Volumul procurat a permis reluarea livrării de gaz în regiunea transnistreană, pe data de 1 februarie. Cea de-a doua etapă, este suportul financiar de 250 de milioane de euro, dintre care 100 de milioane urmează a fi transferate până la mijlocul lunii aprilie. Etapa a treia, potrivit scrisorii de intenție, se referă la Planul de acțiuni de 2 ani privind creșterea rezilienței și independenței energetice a Republicii Moldova. Planul va conține o strategie de finanțare - inclusiv granturi, împrumuturi și asistență tehnică - și va fi conectat la agenda de reforme prevăzută în Planul de creștere pentru Republica Moldova.