logo

Tiraspolul salută decizia Chişinăului


https://www.ipn.md/ro/tiraspolul-saluta-decizia-chisinaului-7965_1009066.html

Reprezentanţii Tiraspolului şi partenerii internaţionali au salutat decizia Chişinăului de a elimina amenzile administrative aplicate locuitorilor regiunii transnistrene care călătoresc în baza paşapoartelor străine. Despre aceasta s-a discutat în cadrul întrevederii dintre reprezentanţii politici pentru reglementarea conflictului transnistrean, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, care a avut loc la Tiraspol, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Biroului pentru reintegrare.

Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a declarat că această acţiune vine să reducă barierele administrative şi reprezintă o contribuţie reală a Chişinăului în asigurarea libertăţii circulaţiei populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului. Săptămâna trecută au intrat în vigoare modificările la Codul Contravenţional, care prevede că locuitorii regiunii transnistrene care călătoresc în baza paşapoartelor eliberate de alte state nu vor mai fi trataţi egal cu cetăţenii străini din afara ţării, care sunt sancţionaţi în cazul constatării încălcării regimului de şedere.

O temă abordată a ţinut de asigurarea accesului locuitorilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole amplasate după traseul Râbniţa-Tiraspol. În acest context, Eugen Carpov a subliniat caracterul umanitar şi calendaristic al acestui aspect şi a reiterat importanţa prelungirii mecanismului de acces la aceste terenuri.

Totodată, partenerii internaţionali şi-au manifestat îngrijorarea în legătură cu situaţia din Zona de Securitate şi problemele existente în cadrul Comisiei Unificate de Control, îndemnând Chişinăul şi Tiraspolul să activizeze dialogul asupra acestor aspecte şi să se abţină de la acţiuni unilaterale.