logo

Tiraspolul răspunde formal la cererea de a restitui bunurile liceului „Lucian Blaga”


https://www.ipn.md/ro/tiraspolul-raspunde-formal-la-cererea-de-a-restitui-bunurile-liceului-7965_1010783.html

Partea transnistreană a dat un răspuns formal la solicitarea vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, ca suma de bani pentru salariile profesorilor liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, automobilul şi ştampila instituţiei să fie restituite. Acestea au fost confiscate de către serviciile speciale ale regiunii transnistrene acum 3 zile, sub acuzaţia de contrabandă, transmite IPN.

„Răspunsul autorităţilor de la Tiraspol este unul formal, care face referire la anumite prevederi din careva documente. Şi nu ţine cont de sensibilitatea subiectului şi aspectele sociale, umanitare, care se referă la activitatea şcolilor respective. Este evident că profesorii, administraţia şcolii nu au nimic cu politica pe care încearcă să o promoveze structurile de le Tiraspol. Dar fiind punctul cel mai vulnerabil, aflaţi în afara zonei de securitate şi în afara limitelor practice pentru ca să fie protejaţi de instituţiile moldoveneşti, sunt cea mai uşoară ţintă pentru a fi aplicate presiuni”, a declarat Eugen Carpov într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

După întrevederea negociatorilor-şefi ai Chişinăului şi Tiraspolului pentru reglementare transnistreană, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, la sediul misiunii OSCE de la Tiraspol, Eugen Carpov a remarcat că, spre regret, trebuie să constate că discuţiile devin mai dificile şi nu este întâmplător. „Observăm că, în afară de discuţiile pe care le purtăm noi, partea transnistreană mai întreprinde şi acţiuni. Până la urmă, concluzii au fost doar de ordin general. Cel puţin, am convenit ca grupurile de lucru să continue activitatea pentru ca să încerce să găsească soluţii de compromis”, a menţionat vicepremierul.

Cererea Chişinăului a rămas neschimbată – ambele părţi să se abţină de la orice acţiuni cu caracter unilateral. „Din punctul nostru de vedere, unica soluţie pentru ca să găsim compromisuri pentru problemele cu care ne confruntăm este dialogul, negocierile, întrunirile, discuţiile pe care trebuie să le purtăm. 5+2 este un format care este menit să ajute atât Chişinăul, cât şi Tiraspolul, să avansam, să obţinem progrese”, a remarcat oficialul.

Următoarea rundă de negocieri în format 5+2 urmează să aibă loc în perioada 27-28 februarie în Viena, Austria.