logo

Tiraspolul nu se va limita la acţiunile provocatoare de până acum, delegaţie CUC


https://www.ipn.md/ro/tiraspolul-nu-se-va-limita-la-actiunile-provocatoare-de-pana-acum-delegatie-cuc-7965_1005299.html

Organele de securitate din regiunea transnistreană nu se vor limita doar la acţiunile întreprinse până acum în zona de securitate. Despre aceasta informează într-un comunicat de presă partea moldovenească în Comisia unificată de Control (CUC). Acţiunile de interzicere a deplasării poliţiştilor moldoveni în uniformă prin Bender şi încercarea de a instala puncte suplimentare de control lângă satul Varniţa sunt calificate de către delegaţia moldovenească în CUC drept provocatoare, transmite IPN.

Partea moldovenească insistă pe instituirea de urgenţă a unui grup pentru verificarea şi monitorizarea situaţiei din Zona de Securitate. De asemenea, face  apel către toate părţile să se conducă de deciziile luate anterior pentru a nu admite provocări. Anterior şi vicepremierul în exerciţiu pentru reintegrare, Eugen Carpov, a propus, în cadrul unei întâlniri cu reprezentantul special al preşedinţiei ucrainene a OSCE pentru conflicte prelungite, Andrii Deşiţa,  instituirea unei misiuni de monitorizare în Zona de Securitate.

Administraţia de la Tiraspol a interzis deplasarea poliţiştilor moldoveni prin oraşul Bender în uniforma de lucru. De asemenea, cere ca două penitenciare din Bender, aflate sub jurisdicţia Chişinăului, să fie eliberate. Din punctul lor de vedere, în aceste penitenciare s-ar afla reprezentanţi ai organelor de forţă din Chişinău şi nu deţinuţi. Eugen Carpov a infirmat aceste declaraţii şi le-a solicitat reprezentanţilor OSCE să organizeze o misiune de verificare la penitenciare ca să se convingă că informaţiile  nu sunt veridice.