logo

Tiraspolul nu prezintă interes pentru proiectele energetice alternative, studiu


https://www.ipn.md/ro/tiraspolul-nu-prezinta-interes-pentru-proiectele-energetice-alternative-studiu-7967_1009546.html

În regiunea transnistreană sunt implementate foarte puţine proiecte de energie alternativă din lipsă de fonduri, dar şi din cauza că administraţia regională nu prezintă interes pentru aceste proiecte. Despre aceasta a comunicat expertul asociat al Asociaţiei pentru Politică Externă, Alexandru Baltag, în cadrul unei mese rotunde, unde şi-a făcut public studiul – „Dezvoltarea proiectelor energetice comune între ambele maluri ale Nistrului”, transmite IPN.

Alexandru Baltag susţine că autorităţile constituţionale trebuie să informeze populaţia de pe malul stâng al Nistrului despre oportunităţile oferite de Agenţia pentru Eficienţa Energetică şi Fondul de eficienţă energetică pentru implementarea a astfel de proiecte.

Expertul s-a referit şi la resursele energetice tradiţionale, menţionând că la capitolul aprovizionare cu gaze naturale, atât malul drept, cât şi malul stâng ale Nistrului sunt dependente de exportul din exterior, din Federaţia Rusă. Deşi Tiraspolul are negociat cu Gazprom-ul rusesc un contract similar cu cel negociat de Chişinău, în regiunea transnistreană gazul costă mai puţin. Tiraspolul are o datorie de 4 miliarde de dolari faţă de furnizor deoarece, din 2006 până în prezent, banii colectaţi de la populaţie pentru gaz au fost cheltuiţi pentru necesităţile regiunii.

Expertul a subliniat că atât Tiraspolul, cât şi Chişinăul au aceleaşi probleme la capitolul gaz – infrastructură învechită, preţuri dictate din exterior. Proiecte care ar putea fi dezvoltate de ambele maluri ale Nistrului sunt – construcţia unui depozit subteran comun de înmagazinare a gazelor, participarea la programe de lichefiere a gazului, modernizarea în comun a infrastructurii gaziere, contorizarea şi monitorizarea comună a sistemului de aprovizionare cu gaze naturale pe tot teritoriul moldovenesc.

În domeniul energiei electrice, malul drept este dependent în proporţie de circa 70% din import. În acelaşi timp, malul stâng este asigurat cu energie electrică de către Centrala Electrică Raională de Stat Moldovenească (CERSM) şi de către Centrala Hidroelectrică de la Dubăsari. CERSM a fost privatizată în anul 2005 şi este inclusă în componenţa unui grup rusesc. CERS Moldovenească este înregistrată oficial la Chişinău de către Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică, dar tarifele acesteia nu sunt stabilite de către agenţie.

Alexandru Baltag consideră că cele 2 maluri ale Nistrului ar putea dezvolta proiecte comune şi în domeniul aprovizionării cu energie electrică. Potrivit expertului, este nevoie de consolidarea poziţiei Republicii Moldova ca stat de tranzit pentru energia electrică şi trebuie crescută eficienţa CERSM.

Autorul studiului insistă că autorităţile constituţionale ar trebui să dezvolte proiecte de comunicare cu populaţia de pe malul stâng, astfel încât să fie eliminat factorul politic din domeniul energetic.