logo

Tiraspolul înăsprește pedepsele pentru cruzimea faţă de animale


https://www.ipn.md/ro/tiraspolul-inaspreste-pedepsele-pentru-cruzimea-fata-de-animale-7967_1039886.html

În regiunea transnistreană se înăspresc pedepsele pentru cruzimea faţă de animale. Începând cu 1 martie, atât pedepsele contravenționale, cât și cele penale vor fi mai dure, iar în cazul circumstanțelor agravante făptașii riscă chiar și până la cinci ani de închisoare, transmite IPN.

Presa din regiune scrie că în prezent amenda ajunge până la 920 de ruble transnistrene dacă este vorba despre o încălcare contravențională. Din 1 martie, amenda va oscila între 1840 și 2760 de ruble transnistrene.

Dacă este faptă penală, inculpatul va risca amendă între 3680 și 12880 de ruble sau pedeapsă cu închisoare până la trei ani. În cazuri agravante, pedeapsa maximă este de 5 ani de închisoare. În prezent pedeapsă cu închisoare se aplică doar făptașilor care acționează în grup. Aceștia pot fi condamnați la doi ani de privațiune de libertate.

Și lista circumstanțe agravante a fost extinsă. Astfel, circumstanțe agravante vor fi considerate: cruzimea faţă de animale cu aplicarea acțiunilor sadice, în prezența minorilor, în public, în mediul online sau în privința mai multor animale concomitent.

La Chișinău, voluntarii care apără drepturile animalelor au organizat mai multe acțiuni de protest la care au cerut introducerea pedepsei penale pentru cruzimea faţă de animale, însă acest lucru așa şi nu s-a întâmplat. Un proiectul de modificare și completare a Codului Penal prevede amenzi cuprinse între 500 și 750 de unități convenționale, muncă neremunerată în folosul comunității de la 100 la 180 de ore sau închisoare până la doi ani.