logo

Tiraspolul face declaraţii obraznice, dar Chişinăul reacţionează diplomatic, opinie


https://www.ipn.md/ro/tiraspolul-face-declaratii-obraznice-dar-chisinaul-reactioneaza-diplomatic-opini-7978_1005500.html

Administraţia de la Tiraspol face declaraţii obraznice cu referire la situaţia din Zona de Securitate, Chişinăul însă reacţionează diplomatic la acestea şi se concentrează pe substanţa conflictului, nu pe situaţia conjuncturală. De această părere este expertul Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Radu Vrabie.

Solicitat de IPN, Vrabie a menţionat că partea transnistreană a refuzat să discute la Odesa, la runda de negocieri din 23-24 mai, despre incidente din Zona de Securitate deoarece încearcă să devină o parte a conflictului cu o greutate mai mare. „Pe de altă parte, mai este şi poziţia Federaţiei Ruse, care nu-şi doreşte ca problemele de securitate şi prezenţa trupelor ruse în regiunea transnistreană să fie discutate la nivel internaţional, ci doar la cel bilateral, unde Rusia este mai puternică decât Republica Moldova”, a spus expertul APE.

Radu Vrabie consideră obraznică declaraţia reprezentantului politic al Tiraspolului, Nina Ştanski, precum că decizia de a reloca „Sovietul Suprem” la Bender este o chestiune internă şi nu are de ce să fie discutată la Chişinău. „Chişinăul vrea să păstreze anumite limite diplomatice. Or, dacă pornim de la perspectiva că cineva invocă o chestie internă, Chişinăul în general ar putea spune că regiunea nu este recunoscută şi nu ar trebui să participe deloc la negocieri. Chişinăul face bine că nu reacţionează dur la aceste declaraţii”, consideră Radu Vrabie.

În opinia sa, intensificarea incidentelor din Zona de Securitatea este determinată nu doar de situaţia politică incertă din Chişinău, dar şi aceasta este un factor pentru  administraţia de la Tiraspol „În momentul în care există o slăbiciune la Chişinău, ei cred că reacţia oficială va fi mai puţin convingătoare. Cu siguranţă incidente ar mai putea avea loc, deoarece există forţe în regiune care îşi doresc aceasta”, a conchis expertul.

În ultima perioadă administraţia transnistreană a interzis poliţiştilor moldoveni să se deplaseze prin Bender în uniforma de serviciu. De asemenea, a încercat să instaleze două posturi de control în plus între oraşul Bender şi satul Varniţa, pe care însă le-a scos după reacţia populaţiei şi partenerilor de negocieri. La runda de la Odesa s-a convenit că săptămâna aceasta la Chişinău va avea loc o întrevedere în formatul 1+1 la care vor fi abordate incidentele din Zona de Securitate.