Tiraspolul vine cu un apel către comunitatea internațională „să recunoască Republica Moldovenească Nistreană, care există de mai bine de treizeci de ani, să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”. O declarație în acest sens a fost publicată pe site-ul ministerului de externe de la Tiraspol, ca reacție la depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE, transmite IPN.
„În noile circumstanțe, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, facem apel la partea moldovenească să inițieze un dialog cu Transnistria în vederea unei reglementări civilizate finale a relațiilor pe baza existenței pașnice și de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui tratat interstatal cuprinzător”, se arată în declarație.
În altă ordine de idei, se menționează că Tiraspolul consideră cererea de aderare a conducerii moldovenești la UE drept o decizie geopolitică, care duce la schimbarea frontierelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și schimbă în mod fundamental circumstanțele reglementării finale a relațiilor moldo-transnistrene.
„Înțelegem decizia conducerii republicii vecine. În același timp, depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE în contextul conflictului de lungă durată și nerezolvat dintre Transnistria și Moldova, fără a ține cont de avizul și consultările externe cu partea transnistreană, ignorând complet discutarea acestei probleme în cadrul formatelor de negocieri existente, inclusiv în cadrul platformei internaționale „Conferința Permanentă”, pune un punct final în procesul de reglementare, care necesită o înregistrare juridică internațională urgentă”, se arată în declarație.
Potrivit administrației transnistrene. „decizia autorităților moldovenești semnifică disponibilitatea de a transfera suveranitatea Moldovei către organismele supranaționale de la Bruxelles și trecerea la dezvoltarea militar-politică și economică definitivă a teritoriului Republicii Moldova de către occident”.
„Cererea de aderare la UE demonstrează refuzul Republicii Moldova de a dialoga cu Transnistria pe parametrii de conviețuire comună, fapt confirmat de starea actuală de criză a procesului de negocieri, de paralizia formatului „5+2”, de refuzul întâlnirilor la cel mai înalt nivel, de neîndeplinirea obligațiilor din pachetul „Berlin Plus” și de consolidarea blocadei și a măsurilor restrictive împotriva Transnistriei”, scrie în declarație.
„Poporul transnistrean și-a determinat destinul la 2 septembrie 1990 într-un mod civilizat și democratic, a oprit agresiunea militară a Republicii Moldova în 1991-1992, și-a apărat libertatea și independența, iar la referendumul național din 17 septembrie 2006 și-a reafirmat fermitatea privind recunoașterea internațională a suveranității și independenței Republicii Moldova Transnistrene”, se arată în declarația publicată pe site-ul ministerului de externe de la Tiraspol.
Moldova a semnat cererea de aderare la UE pe 3 martie.