logo

Tiraspolul anunță creșterea cu peste 50% a comerțului extern


https://www.ipn.md/ro/tiraspolul-anunta-cresterea-cu-peste-50-a-comertului-extern-7966_1042320.html

Comerțul extern al regiunii transnistrene în cinci luni ale anului curent s-a ridicat la 821,6 milioane de dolari, potrivit statisticilor citate de presa din regiune. Este cu 53% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Importurile au crescut cu 44%, iar exporturile – cu 72%, transmite IPN.

Șeful vămii transnistrene, Vitali Neagu, a declarat în cadrul unei întrevederi cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că ponderea exporturilor transnistrene în țările Uniunii Europene a atins 36% (105 milioane de dolari). Principalul partener în Europa rămâne România, urmată de Polonia, Germania, Italia. Exportul în direcția rusească, în cele cinci luni, a constituit 32 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 11% din total. Printre statele Uniunii Vamale Eurasiatice, Federația Rusă deține poziția de lider în importul produselor din regiunea transnistreană.

Presa din regiune mai scrie cu referire la analiștii așa-zisei bănci republicane transnistrene că la sfârșitul celor cinci luni ale anului, inflația se menține la nivelul de 4,6%. În luna mai, procesul inflaționist a încetinit, fapt ce a condiționat menținerea costurilor pentru setul standard de produse și servicii la nivelul practic similar parametrilor din luna aprilie (+0,02%).

Pe segmentul produselor alimentare se înregistrează o schimbare multidimensională a prețurilor. Până la sfârșitul lunii mai, prețurile la fructe și legume au crescut cu 4,7%. În mod tradițional pentru sfârșitul primăverii, legumele și fructele recoltei de anul trecut s-au scumpit: sfecla + 15,7%, morcovul + 7,3%, varza + 4,3%, merele + 3,6%. Costul cartofilor în ajunul recoltei noi, dimpotrivă, a scăzut, cu 2,3%.

Sub influența factorului sezonier, produsele de origine animală au scăzut la preț. Brânza de vaci s-a ieftinit cu 8,1%, smântână – cu 6,8%, cașcavalul – cu 2,6%. În luna mai, prețul ouălor a continuat să scadă (minus 17,0%), ceea ce corespunde dinamicii pe alte piețe.

Cât ține de prețul la combustibil, acesta a rămas neschimbat în regiune, în timp ce pe  piețele țărilor partenere se atestă o creștere de la +0,8% (în Ucraina) până la +5,6% (în Rusia).