Tiraspolul acuză Chişinăul că nu întreprinde nicio măsură pentru deblocarea economiei regiunii transnistrene, inclusiv ca urmare a situaţiei complicate din Ucraina. Pe de altă parte, Chişinăul susţine că majoritatea problemelor cu care se confruntă economia regiunii sunt generate de faptul că diferendul transnistrean rămâne nesoluţionat şi că regiunea nu are un statut juridic definit. Subiectul a fost discutat la o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2, care a avut loc pe 5-6 iunie la Viena, Austria, transmite IPN.
Într-o conferinţă de presă on line, reprezentantul politic al Tiraspolului în reglementarea transnistreană, Nina Ştanski, a spus că semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE, pe 27 iunie, ar putea avea efect negativ asupra relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol. Din moment ce există încă multe probleme economice nerezolvate pe cele două maluri ale Nistrului, nu se poate discuta despre semnarea unui acord care prevede şi instituirea zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană, a spus Nina Ştanski.
Reprezentantul politic din partea Chişinăului, vicepremierul Eugen Carpov, a spus că delegaţia a prezentat date statistice care demonstrează dinamica pozitivă în operaţiunile de import-export efectuate de către companiile din regiune, facilitate de preferinţele comerciale acordate Republicii Moldova de către partenerii internaţionali. Eugen Carpov a reiterat iniţiativa de a examina posibilitatea creării spaţiului economic unic, în scopul apropierii celor două maluri.
De asemenea, Eugen Carpov a spus că s-a discutat despre asigurarea accesului pentru locuitorii din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Râbniţa – Tiraspol. Delegaţia de la Chişinău a solicitat Tiraspolului să se abţină de la decizii unilaterale, care au dus la blocarea accesului fermierilor la pământurile respective şi au cauzat daune economice semnificative.
Eugen Carpov s-a referit şi la şcolile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. Partea moldovenească a informat participanţii la negocieri asupra presiunilor la care sunt supuse instituţiile de învăţământ. Eugen Carpov a reiterat necesitatea asigurării condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor respective. De asemenea, au fost discutate aspecte ce ţin de actele de studii pentru învăţământul superior, care sunt eliberate de către Tiraspol, discuţiile urmând a fi continuate în cadrul grupurilor de lucru sectoriale în domeniul educaţiei, cu implicarea în acest proces a experţilor internaţionali.
Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojević, a anunţat că negociatorii şi experţii grupurilor de lucru pentru reglementarea conflictului transnistrean se vor întâlni şi săptămâna viitoare. Întâlnirea va avea loc în cadrul unei conferinţe privind promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol, în Germania, Freising, în perioada 10-11 iunie.
Următoarea rundă de negocieri 5+2 se preconizează pentru 17-18 iulie.