logo

Tiraspolul a refuzat să discute la Odesa despre incidentele din Zona de Securitate


https://www.ipn.md/ro/tiraspolul-a-refuzat-sa-discute-la-odesa-despre-incidentele-din-zona-de-securita-7965_1005457.html

Partea transnistreană a refuzat să includă pe ordinea de zi a rundei de negocieri în formatul 5+2 de la Odesa subiectul legat de incidentele din Zona de Securitate. Reprezentantul politic al Tiraspolului, Nina Ştanski, a spus că nu vor fi acceptate în discuţie niciun subiect neconvenit anterior, iar întrebările legate de securitate pot fi abordate în cadrul formatului de negocieri 1+1, transmite IPN.

Cea de-a doua reuniune din acest an în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean a avut loc la 23 şi 24 mai, în  Ucraina, sub egida Preşedinţiei ucrainene a OSCE.

Vicepremierul în exerciţiu pentru reintegrare, negociator din partea Chişinăului, Eugen Carpov, a comunicat jurnaliştilor după negocieri, într-o transmisiune video de la Odesa, că s-a convenit asupra întâlnirii în format 1+1 pentru a discuta problemele legate de securitate. Oficialul a remarcat că întâlnirea urmează să aibă loc săptămâna viitoare şi va aborda tema relocării Sovietului Suprem de la Tiraspol la Bender. Drept replică, Nina Ştanski, a spus că decizia de a transfera o instituţie dintr-un oraş transnistrean în altul este pur internă şi nu consideră de cuviinţă să vorbească despre aceasta la Chişinău.

Participanţii la reuniunea de la Odesa au examinat chestiuni legate de asigurarea condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a persoanelor şi mijloacelor de transport dintre cele două maluri ale Nistrului, demontarea telefericului de peste râul Nistru din preajma oraşelor Rezina şi Râbniţa. Părţile au semnat şi un acord cu privire la demontarea construcţiei şi au convenit că aceasta va fi făcută de muncitori străini. Părţile au mai convenit şi asupra evacuării din regiunea transnistreană a deşeurilor radioactive şi promovarea interacţiunii dintre organele de apărare a ordinii publice şi de luptă împotriva crimei organizate şi altele.

Partea transnistreană este nemulţumită de cerinţele înaintate de Chişinău pentru deschiderea unui coridor de circulaţie internaţională prin regiunea transnistreană. Ba mai mult, reprezentantul Tiraspolului afirmă că nu este clară nici intenţia deschiderii podului de la Gura Bâcului deoarece, în condiţiile înaintate de Chişinău, această acţiune ar fi convenabilă doar locuitorilor de pe malul drept al Nistrului.

Şefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, ambasadoarea Jennifer Brush, a remarcat că este foarte importantă deschiderea podului de la Gura Bâcului atât pentru cetăţeni, cât şi pentru agenţii economici. Ambasadoarea speră că această problemă să fie rezolvată la următoarea rundă de negocieri.

Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, ambasadorul Andrei Deşiţa, a propus organizarea în iulie curent la Viena, Austria, în cooperare cu Institutul Internaţional al Păcii din Stockholm, a unui seminar consacrat perspectivelor procesului de reglementare a conflictului transnistrean cu participarea tuturor actorilor implicaţi în formatul 5+2.

Participanţii la reuniune au convenit să organizeze următoarea şedinţă în formatul 5+2, pe 16-17 iulie la Viena, Austria. Din acest format fac parte părţile negociatoare – Chişinău şi Tiraspol, mediatorii – Ucraina, Federaţia Rusă şi OSCE şi observatorii – SUA şi Uniunea Europeană.