Tinerii sunt încurajaţi să se implice în soluţionarea problemelor locale
https://www.ipn.md/ro/tinerii-sunt-incurajati-sa-se-implice-in-solutionarea-problemelor-locale-7967_993754.html
Implicarea tinerilor din Republica Moldova în viaţa politică şi civică a comunităţii se plasează încă la un nivel mediu, arată un studiu realizat de Fundaţia Est-Europeană. Doar 61,7% dintre respondenţi au declarat că sunt implicaţi în viaţa politică, participarea la vot fiind unul dintre puţinele instrumente de implicare, transmite Info-Prim Neo.
Alexandru Coica, coordonator de programe la Fundaţia Est-Europeană, a declarat joi, 3 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, că o altă cifră îngrijorătoare a studiului arată că 87% dintre tinerii s-au simţit discriminaţi pe motive de vârstă. Acest lucru se observă îndeosebi la angajarea în câmpul muncii. Totodată respondenţii consideră că cei mai discriminaţi sunt persoanele cu dizabilităţi, persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA şi persoanele cu antecedente penale.
Potrivit lui Alexandru Coica, o concluzie a studiului este că implicarea tinerilor în viaţa economică este redusă din cauza accesului limitat la resurse financiare şi din cauza unui mediu de afaceri instabil. „Aproximativ 76% din respondenţi au declarat că nu cred că au şanse la un loc de muncă bine plătit sau la un viitor sigur în ţară. Cred că această cifră ar trebui să pună pe gânduri nu doar societatea civilă, dar în special instituţiile statului”, a declarat Alexandru Coica.
Având ca bază acest studiu, s-a demarat un program de instruire în elaborarea de proiecte şi colectarea de fonduri. Programul de instruire a întrunit organizaţii de tineret din 13 raioane ale republicii, inclusiv din regiunea transnistreană şi UTA Găgăuzia, care mai târziu au avut posibilitatea de a-şi implementa iniţiativele, cu susţinerea administraţiilor locale.
Preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre, a declarat că Fundaţia împreună cu un grup de experţi independenţi a selectat pentru acordarea granturilor, 14 ONG-uri care au propus idei inovatoare şi mecanisme reale de implicare a tinerilor în soluţionarea problemelor comunităţii. Aceste proiecte se referă la dezvoltarea abilităţilor de antreprenoriat, crearea de centre comunitare şi de voluntariat, constituirea de parteneriate public-private prin intermediul cărora administraţia publică locală, membrii comunităţii şi oamenii de afaceri vor lucra împreună pentru a soluţiona problemele locale.
Printre cele 14 ONG-uri care au obţinut finanţare este şi Asociaţia obştească „Inimi Mărinimoase” din oraşul Comrat. Preşedintele asociaţiei, Svetlana Stoinov, a declarat că în cadrul proiectului vor înfiinţa în cadrul Liceului „Mihai Eminescu”, în colaborare cu administraţia liceului, un post de radio şcolar, care va aborda subiecte de interes pentru tineri şi pentru comunitate.
Un alt beneficiar este Asociaţia Obştească „Adolescentul”, din satul Chişcăreni, raionul Sângerei. Preşedintele asociaţiei, Viorica Ignatiuc, a declarat că în cadrul proiectului va fi înfiinţată o şcoală de business, unde tinerii din localitate vor fi instruiţi şi susţinuţi în primii paşi pentru demararea afacerii proprii.
Preşedintele organizaţiei de tineret „Certitudine” din Bălţi, Eugeniu Graur, a declarat că, fiind conştienţi de gradul de pasivitate al tinerilor din zonele rurale, va demara un proiect amplu de instruire şi abilitare a tinerilor din 3 sate – Mărăndeni (Făleşti) Biruinţa (Sângerei) şi Elizaveta (mun. Bălţi). La finalul unui curs de instruire de 2 luni aceştia vor fi susţinuţi, inclusiv financiar, pentru a implementa iniţiative ce vor soluţiona cele mai stringente probleme din comunităţile lor.
Programul „Participarea Tinerilor în Moldova” este finanţat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă şi implementat de Fundaţia Est-Europeană în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului. Bugetul total al programului constituie aproximativ 500 de mii de dolari.