logo

Tinerii propun soluţii pentru rezolvarea a trei probleme în societate


https://www.ipn.md/ro/tinerii-propun-solutii-pentru-rezolvarea-a-trei-probleme-in-societate-7967_1018005.html

Peste 30 de tineri din diferite domenii şi din diferite localităţi ale Moldovei s-au adunat astăzi, 28 ianuarie, într-un local din Chişinău pentru a identifica împreună soluţii privind prevenirea unor comportamente deviante ale tinerilor, inclusiv prevenirea sarcinii nedorite la adolescenţi, sexul neprotejat, consumul de alcool şi tutun în rândul adolescenţilor. Organizatorii susţin că tinerii din Republica Moldova se confruntă cu o serie de riscuri şi provocări şi anume ei sunt cei care pot oferi şi cele mai bune soluţii, transmite IPN.

Reprezentantul UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie în Moldova, Ian McFarlane, a comunicat că cele mai bune soluţii pentru problemele tinerilor sunt generate chiar de ei însuşi. „Noi avem multe lucruri minunate – politici, planuri, materie de lucru şi s-ar presupune că ştim ce să facem, dar, de fapt, noi nu realizăm progresul de care avem nevoie. Noi vrem să avem o altfel de abordare, să gândim altfel, creativ, să avem acele legături pe care nu le-am avut până acum”, a spus reprezentantul UNFPA.

Ian McFarlane a subliniat că, prin discuţii, tinerii oferă idei „trăsnite”, inovatoare. După desfăşurarea acestui atelier se vor găsi soluţii pentru implementarea acestor idei. „Tinerii din Moldova sunt o sursă extrem de importantă pentru schimbare, spre bine. Întreaga societate va beneficia în momentul în care noi vom investi în tineri”, a mai adăugat reprezentantul UNFPA.

Coordonatorul de proiect al Oficiului UNFPA Moldova, Eduard Mihalaş, susţine că rolul tinerilor este ca să ofere soluţii inovatoare care nu au mai fost aplicate în Republica Moldova. „Acest exerciţiu este aplicat pentru prima dată în Republica Moldova, urmând să fie aplicat ulterior în alte 40 de ţări ale lumii. Este un efort al Fondului ONU pentru populaţie la nivel global pentru a promova inovaţii în activitatea sa de zi cu zi. Soluţiile cele mai inovatoare vor fi puse în aplicare, vom căuta fonduri şi ulterior vor fi implementate la nivel naţional”, a spus Eduard Mihalaş.

Unul dintre participanţi, Vlad Caluş, a spus că una dintre soluţii pentru combaterea consumului de alcool în rândul tinerilor, pentru diminuarea numărului de sarcini nedorite, este informarea. Potrivit lui, curriculum şcolar este sărac în informaţii privind daunele fumatului şi ale alcoolului şi ale altor probleme, de aceea ar trebui ca la ore profesorii să informeze tinerii despre daunele viciilor.

Datele statistice arată că 59% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-24 au fost în stare de ebrietate. Două treimi din băieţii cu vârsta cuprinsă între 15-16 ani şi o pătrime din fetele din Moldova au fumat ţigări cel puţin o dată. Pe de altă parte, deşi rata sarcinii la adolescente a scăzut în ultimele două decenii în Republica Moldova, acest indicator este încă foarte ridicat faţă de unele ţări europene. Mai mult de 50% din tineri în vârstă de 15-24 ani au avut o experienţă sexuală, însă doar jumătate dintre aceştia au folosit prezervativul în timpul ultimului contact sexual. Aproximativ 40% din tineri (10-19 ani) nu sunt conştienţi de riscul contractării unei infecţii cu transmitere sexuală sau apariţiei unei sarcini după un singur act sexual.