logo

Tinerii jurnalişti din Moldova vor fi instruiţi timp de 11 luni în cadrul unui proiect


https://www.ipn.md/ro/tinerii-jurnalisti-din-moldova-vor-fi-instruiti-timp-de-11-7967_1006331.html

Tinerii jurnalişti din Moldova vor fi instruiţi timp de 11 luni în cadrul unui proiect

Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova a lansat proiectul „Jurnalism de calitate pentru tinerii din Moldova”, în cadrul căruia 90 de jurnalişti tineri vor participa, timp de 11 luni, la cursuri de instruire practică. Pe parcursul proiectului vor face stagii în diferite instituţii media din Moldova şi vor studia respectarea normelor deontologice ale jurnalismului.

Directorul proiectului „Jurnalism de calitate pentru tinerii din Moldova”, Ecaterina Covali, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că proiectul îşi propune să contribuie la dezvoltarea abilităţilor tinerilor jurnalişti în realizarea materialelor editoriale. Pe parcursul proiectului, se vor desfăşura activităţi menite să asigure dezvoltarea şi consolidarea reţelei tinerilor jurnalişti de pe cele două maluri ale Nistrului, inclusiv din Găgăuzia. Aceasta a spus că proiectul îşi mai propune să educe o generaţie întreagă de jurnalişti profesionişti, apţi să ofere publicului materiale jurnalistice de calitate.

Preşedintele Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova, Cătălina Dumbrăveanu, a specificat că prin intermediul proiectului participanţii vor avea şansa să asiste la  sesiuni de master-class în incinta celor mai prestigioase instituţii media din ţară. Totodată vor fi organizate întâlniri cu jurnalişti renumiţi din ţară. Cătălina Dumbrăveanu a spus că Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova şi-a propus pentru prima dată după fondare să desfăşoare Gala Tinerilor Jurnalişti, unde vor fi premiaţi cei mai buni tineri jurnalişti din Republica Moldova. Durata totală a proiectului va fi de 11 luni, la finele căruia toţi tinerii jurnalişti vor primi certificate de calitate.

Coordonatorul Centrului Tinerilor Jurnalişti din regiunea transnistreană, Natalia Scurtul, a menţionat că în stânga Nistrului există o singură facultate de jurnalism, iar majoritatea absolvenţilor aleg alte meserii. Tinerii jurnalişti doresc să lucreze doar la televiziune, pentru că aşa consideră că vor deveni mai rapid celebri. La redacţiile publicaţiilor periodice din regiune tinerii vin doar pentru stagiul de practică. Natalia Scurtul a mai spus că materia care este predată în universităţi este depăşite de timp şi acoperă doar 10% din necesarul de cunoştinţe pe care trebuie să le aibă un tânăr jurnalist. Un asemenea proiect este deosebit de important pentru tinerii jurnalişti de pe ambele maluri, pentru că vor avea posibilitatea să se cunoască şi să se formeze ca specialişti împreună.

Directorul „Ziarului de Gardă”, Alina Radu, a menţionat că tinerii jurnalişti de astăzi nu beneficiază de suficientă practică în procesul de însuşire a meseriei, iar 3 ani de facultate sunt insuficienţi pentru a crea jurnalişti de calitate. Aceasta a spus că în Republica Moldova există tineri jurnalişti cu potenţial, dar ei au nevoie de cât mai mult lucru practic.

ProiectulJurnalism de calitate pentru tinerii din Moldovaeste finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA.