logo

Tinerii din sudul țării aduc Europa acasă


https://www.ipn.md/ro/tinerii-din-sudul-tarii-aduc-europa-acasa-7967_1106157.html

Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară a organizat, în luna iunie-iulie, o serie de inițiative comunitare menite să promoveze valorile europene. Începând cu un maraton de ciclism și finalizând cu promovarea obiectivelor turistice în zonele rurale, grupuri de tineri și tinere din raioanele Basarabeasca, Cantemir, Cahul, Căușeni, Cimișlia, Leova și Taraclia au fost activ implicate să pună umărul la conștientizarea în rândul locuitorilor a importanței respectării drepturilor omului și a valorilor de bază ale Uniunii Europene în localitățile din sudul țării, transmite IPN.

Prima inițiativă comunitară a avut formatul unui tur de ciclism, cu genericul „Pledăm pentru libertate” și a avut ca scop promovarea valorilor europene în rândul generației tinere. Au urmat ateliere de distracție, pictură și lucrări manuale pentru copii, prin care au fost promovate valorile europene, proiecții de film pentru persoane cu dizabilități, au fost pictate treceri de pietoni cu îndemnuri de a participa la vot și pictura murală pe pereți prin care s-a promovat egalitatea de gen și nondiscriminarea. A fost desfășurată o campanie de informare și promovare a valorilor fundamentale ale UE cu scopul de spori gradul de conștientizare și încurajare a îmbrățișării aceste valori. A fost organizat și un concurs de desene: Demnitatea în viziunea mea. Pentru copiii și adolescenții aflați la tabăra de vară s-au desfășurat  activități educative, culturale și sportive care promovează pacea și libertatea de exprimare.

Urmează să fie desfășurate încă patru inițiative comunitare în această vară și să fie realizate spoturi video cu implicarea tinerilor, în baza scenariilor gândite de aceștia.

Activitățile comunitare sunt desfășurate în cadrul unui proiect realizat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară, cu suportul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).