Studenţii Colegiului pedagogic „Mihai Eminescu” din Soroca s-au familiarizat cu valorile europene şi şi-au demonstrat şi cunoştinţele lor despre UE, în cadrul unei serate tematice. Evenimentul a fost organizat de către Fundaţia pentru Dezvoltare din Republica Moldova, care implementează proiectul „Creşterea performanţei sistemului educaţional prin implementarea analizei impactului de reglementare şi participare responsabilă a OSC în domeniul educaţiei”, parte a proiectului FHI 360 Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova.
Olga Gordila, coordonator de proiect la Fundaţia pentru Dezvoltare din Republica Moldova, a comunicat pentru IPN că proiectul implementat de fundaţie are componenta de informare privind valorile UE în 4 instituţii de studii beneficiare – Colegiul pedagogic „Mihai Eminescu” din Soroca, Colegiul agro-industrial Râşcani, Colegiul industrial-pedagogic Cahul şi Colegiul pedagogic Mihail Ciachir Comrat.
La Soroca, 4 echipe de studenţi au participat la un joc intelectual cu întrebări despre UE. Aceştia au vorbit despre istorie, despre capitale, despre gastronomie şi cultură europeană, despre valorile europene etc. După aceasta a fost prezentat un film video despre cum se îmbunătăţeşte sistemul educaţional din ţară cu sţinerea UE, ceea ce a dus la organizarea unei dezbateri în format deschis în cadrul căreia tinerii s-au expus faţă de anumite propuneri pentru sistemul educaţional.
După dezbatere au urmat mai multe prezentări de dansuri şi cântece din ţările aproape moldovenilor ca destinaţie turistică sau de muncă. Au fost prezentate dansuri populare bulgare, italiene, s-a cântată în franceză. În timp ce se prezentau numerele artistice, pe fundal erau prezentate filme informative despre ţara respectivă.
Olga Gordila a remarcat că a fost plăcut surprinsă de faptul că tinerii au obţinut punctaje foarte bune la jocul intelectual, au cunoscut multe informaţii despre Uniunea Europeană.
Urmează ca astfel de evenimente să fie organizate şi în alte trei instituţii de învăţământ. Campania naţională „EUROPA PENTRU TINE”, cu privire la parcursul european al Republicii Moldova, este desfăşurată în cadrul proiectului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova, implementat de către FHI 360 şi finanţat de USAID.