logo

Tinerii din Chișinău pot aplica la programul „Start-up pentru tineri și migranți”


https://www.ipn.md/ro/tinerii-din-chisinau-pot-aplica-la-programul-start-up-7967_1098463.html

Municipalitatea a lansat programul pilot „Start-up pentru tineri și migranți”. Acesta este orientat pe stimularea antreprenoriatului în rândurile tinerilor și migranților din municipiul Chișinău, prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile. Beneficiari ai programului pot deveni persoanele cu vârstele cuprinse între 18 și 40 de ani, care au viza de reședință în municipiul Chișinău. În cazul în care afacerea a fost creată deja, aceasta de asemenea, trebuie să fie în municipiu, transmite IPN.

„Foarte mult ne dorim cu toții ca tinerii noștri să rămână acasă după ce învață la universitățile de aici sau de peste hotare. Să se întoarcă acasă și să poată să-și dezvolte o afacere și să contribuie la creșterea bunăstării țării, la un confort familial minim. De aici și vine ideea acestui program ca și finalitate. E un program în care ne propunem să instruim câți mai mulți tineri în domeniul antreprenoriatului”, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban, la evenimentul de lansare.

Viceprimarul Olga Ursu a declarat că de multe ori start-upurile în primul an sunt viabile, iar mai apoi puține dintre ele continuă să funcționeze. Din acest considerent, potrivit ei, este foarte importantă instruirea viitorilor antreprenori și a celor care deja au pornit o afacere. În cadrul programului va fi acordat și suport financiar, dar și se vor face conexiuni cu mediul de afaceri, cu instituții etc.

„În prima etapă, care începe în toamnă, va fi acordat un suport de până la 200 de mii de lei pentru inițierea sau dezvoltarea afacerii. Contribuția beneficiarului va constitui minimum 30% din valoarea proiectului investițional. În etapa a doua vom compensa dobânda achitată la creditul luat pentru investiție în afacerea propriu-zisă. Aceasta urmează să fie implementată începând cu anul viitor… Astăzi lansăm nu doar programul propriu-zis, dar lansăm și o serie de instruiri pe domenii diverse, începând cu inițierea afacerii, studierea domeniului fiscal, metode de marketing, servicii de contabilitate, juridice etc.”, explică Olga Ursu.

Pentru implementarea programului în acest an au fost bugetate 10 milioane de lei. Tinerii interesați, pot accesa pagina web a programului pentru a afla mai multe detalii, inclusiv despre domeniile eligibile.