În ultima perioadă se observă o incidență mai mare a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul tinerilor. Vârsta medie de îmbolnăvire pentru ultimele 14 zile a scăzut cu 0,6 ani de la 46,5 ani. Ca mai afectată este grupa de vârstă de la 20 la 40 de ani.
Potrivit lui Alexei Ceban, medic epidemiolog, Secția supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări, Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), „întinerirea” infecției demonstrează o intensitate la capitolul întâlniri între persoane, dar mai este și un efect al concediilor.
Crește numărul copiilor infectați, cifra depășind actualmente 2 073. Cea mai afectată grupă de vârstă este de la 11 la 17 ani. Copiii sub un an reprezintă 10% din cei infectați. 282 de femei gravide sunt infectate.
Femeile sunt cele mai afectate, comparativ cu bărbați. Perioada medie de incubație rămâne 5 zile. Cazurile de import reprezintă 1% din numărul total. Din numărul cazurilor de import, 50 au fost înregistrate în ultimele 14 zile. Cele mai multe cazuri de import au fost înregistrate din Turcia, Germania și România.
Alexei Ceban mai spune că din 37 208 cazuri, 70% sau 26 575 sunt persoane vindecate. Au decedat în total 1008 oameni. 9 625 sunt cazuri active, iar 469 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă. În total s-au infectat 4 421 de lucrători medicali.
Incidența cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile este calificată ca fiind ridicată și este de 184 de cazuri la 100 de mii de persoane, mortalitatea de 2,8 decese la 100 de mii de locuitori. În ultima săptămână, comparativ cu precedenta, numărul cazurilor a scăzut cu 2,3%, numărul de decedați a crescut cu 14%, iar numărul vindecaților s-a mărit cu 9%. Săptămâna trecută s-au efectuat 12 980 de teste dintre care 3 222 s-au dovedit a fi pozitive.
Marina Golovaci, secretar de Stat în domeniul sănătății publice și asistenței medicale primare la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a declarat că, în contextul modificării Protocolului provizoriu privind conduita infecției COVID-19, pacienții externați sau excluși din tratament la domiciliu nu mai stau în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, ci 10 zile. În contextul noilor prevederi au fost extinse categoriile de persoane care se tratează la domiciliu. Se vor trata acasă persoanele cu vârsta de 65 sau mai mică, cu forme ușoare de infecție, fără comorbidități, dar și copiii mai mari de 7 ani, cu forme ușoare, fără comorbidități. Au fost incluse pentru testare mai multe categorii de pacienți care nu au semne de îmbolnăvire, dar au nevoie de tratament: pacienții oncologici, cu stări imuno-supresive, tuberculoză, HIV SIDA, persoanele care necesită procedura de transplant sau donatorii de organe.