147 de tineri din satele Moldovei au avut posibilitatea să îşi organizeze propria afacere prin intermediul unor granturi nerambursabile pe care le-au obţinut în cadrul unor proiecte europene. Rezultatele au fost prezentate la un eveniment public, transmite IPN.
În cadrul proiectelor „Abordarea efectelor negative ale migraţiei asupra minorilor şi familiilor rămase în ţară” şi „Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltare a Parteneriatului pentru Mobilitate UE-Moldova” au fost instruite 750 de persoane. 147 de tineri au beneficiat de granturi în valoare de până la 2000 de euro, bani nerambursabili pentru iniţierea sau dezvoltarea propriei afaceri.
Şeful misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Antonio Polosa, a declarat că este important să se investească şi în resursele umane care se află în zonele rurale, pentru că, de fapt, acolo locuieşte majoritatea populaţiei.
Irina are 26 de ani. Cu ajutorul proiectelor a deschis în satul natal un salon de masaj. „Proiectul mi-a oferit posibilitatea să cresc, aici, acasă, şi să nu fiu nevoită să plec peste hotare. Mi-au oferit o masă pentru masaj manual, fotoliu electric pentru masaj şi aparate necesare pentru fizioterapie – toate acestea ca să-mi încep micul business”, a spus tânăra.
„Am lucrat peste hotare şi am decis cu banii acumulaţi să-mi deschid o fermă de iepuri. Cu ajutorul OIM şi ODIMM (Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii) am reuşit să-mi asigur mai multe cuşti pentru noile generaţii de iepuri”, a spus Roman Popa, beneficiar al grantului.
Proiectele au fost implementate în perioada 2010-2013, cu sprijinul financiar din partea OIM şi ODIMM.