logo

Tinerii care vor să facă liceul în România îşi pot depune dosarele la Chişinău


https://www.ipn.md/ro/tinerii-care-vor-sa-faca-liceul-in-romania-isi-pot-depune-dosarele-la-chisinau-7967_1028388.html

Comisia Mixtă de preluare a dosarelor pentru ocuparea locurilor subvenţionate de statul român în învăţământul preuniversitar, disponibile în anul şcolar 2016-2017, şi-a început activitatea la Chişinău. Zeci de absolvenţi ai claselor a 9-a au venit miercuri, dis-de-dimineaţă, la liceul „Gheorghe Asachi”, pentru a-şi depune actele, transmite IPN.

În opinia tinerilor, nivelul de studii în România este mai înalt şi oferă mai multe perspective de afirmare pe plan profesional. Nicoleta Ceban este absolventa clasei a 9-a a unui liceu din oraşul Bender şi vrea să facă studiile în România pentru că peste Prut traiul şi învăţământul sunt gratuite.

„Eu, ca mamă, aş vrea să fie lângă mine, dar văzând cum munceşte zi de zi şi a dat examenele foarte bine, aş vrea să fie apreciată mult mai mult. Am hotărât ca munca să dea roade mai departe”, spune mama Nicoletei, Marina Ceban.

Tinerii au convingerea că în România sunt mai multe oportunităţi de dezvoltare, tocmai pentru faptul că este parte a Uniunii Europene, iar diplomele de studii sunt recunoscute în mai multe ţări. „Studiile în România îţi oferă o oportunitate de dezvoltare mai variată, în primul rând personală”, susţine Nicoleta Roşca, absolventă a unui liceu din capitală.

Deşi Comisia şi-a început activitatea la ora 09.30, tinerii au venit cu câteva ore mai devreme pentru a reuşi să depună dosarul. Unii au prins rând încă din seara zilei de marţi.

La Chişinău dosarele pot fi depuse în data de 13 şi 14 iulie, între orele 09.30- 13.00 şi 15.00-18.30. În oraşul Cahul, Comisia pentru învăţământul preuniversitar a activat în perioada 11-12 iulie, iar la Bălţi va accepta dosare între 15 şi 16 iulie.

 

Comisia pentru învăţământul superior va activa la Bălţi în perioada 18-20 iulie, la Chişinău –  22-26 iulie, iar la Cahul – 28-30 iulie.

 

Statul român acordă 5650 de locuri subvenţionate pentru şcolarizarea tinerilor din Republica Moldova. Anul acesta au fost acordate cu bursă şi fără bursă 1500 de locuri pentru învăţământul preuniversitar, 2 800 de locuri pentru studii superioare, ciclul I, dintre care 500 de locuri pentru deţinătorii diplomelor de licenţă din România şi 390 de locuri subvenţionate de stat, cu bursă pentru extensiunile universitare Bălţi şi Cahul, 1200 de locuri masterat, dintre care 500 de locuri cu bursă pentru extensiunile universitare de la Bălţi şi Cahul, 25 de burse de locuri pentru rezidenţiat şi 125 burse de locuri pentru programele doctorale.